Tort na orzechowym biszkopcie z białek
To jest tort, który powstał w mojej głowie po zrobieniu dużej ilości kruchych ciastek. Zostałam z nadmiarem białek, więc konieczna była jakaś alternatywa dla bezy 🙂
W ten sposób powstał super smaczny tort na biszkopcie orzechowym z białek, z kakaowym mascarpone i powidłami (lub innym ulubionym dżemem – doskonale sprawdzi się dżem z czarnej porzeczki).
Spróbujcie, bo naprawdę warto 🙂
Składniki na biszkopt:
7 białek z jajek rozmiaru L
300 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
300 g mielonych orzechów (około 3,5 szklanki a 200 ml)
Przygotowanie:
Białka ubijam, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i cukier waniliowy. Całość ubijam, aż masa zrobi się gęsta jak na bezę. Dodaję mielone orzechy i delikatnie mieszam łopatką do połączenia się składników.
3 łyżki masy zostawiam. Resztę masy dzielę na pół.
Żeby wszystko na raz zmieściło się do piekarnika, użyjcie dużej blaszki z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zamiast całych tortownic użyjcie tylko rantów (u mnie to ranty o średnicy 21 cm). Ustawcie ranty obok siebie na blaszce, a po bokach zmieszczą się małe kleksy.
Wszystko wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z włączonym termoobiegiem. Małe kleksy wyciągam po 35 minutach, a tortownice piekę jeszcze dodatkowe 15 minut (czyli łącznie 50 minut).
Po upieczeniu „kleksy” i biszkopty odstawiam do wystudzenia („biszkopty” najczęściej trochę padają i są w środku wilgotne, ale to normalne 🙂 ).
Teraz mogę przygotować krem.
Składniki na krem:
250 g mascarpone
300 ml śmietanki 30%
3 łyżki kakao
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
4 duże łyżki powideł bez cukru /lub innego ulubionego dżemu, np. świetnie sprawdzi się dżem z czarnej porzeczki.
Przygotowanie:
Śmietankę dokładnie ubijam, dodaję mascarpone, kakao i cukier puder i krótko miksuję do połączenia się produktów.
Blaty wyciągam z rantów (podważam boczki nożem). Pierwszy blat smaruję powidłami i przykrywam połową kremu. Na to kładę drugi blat i wykładam resztę kremu. Na górze układam kleksy bezowe. Całość można posypać kakao i cukrem pudrem lub tartą czekoladą.
Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin, żeby „przeszło”.
Tort na orzechowym biszkopcie z białek gotowy. Smacznego 🙂
2 komentarze
Słodko Słodka
Super wypiek 🙂 i nic się nie zmarnowało .
Karolina
Dziękuję Bardzo 🙂 To prawda, wszystko wykorzystane, a do tego smacznie 🙂 Pozdrawiam 🙂