Nowy Brzdąc
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Torty,  Wielkanoc

Nowy Brzdąc

Nowy Brzdąc to moja wariacja na temat ciasta, które znają wszyscy Wielkopolanie – Brzdąc był w każdym domu. Postanowiłam trochę „podkręcić” przepis i wyszedł z tego niezły i przepyszny kawałek tortu 😉

Zobaczcie sami.  

Uwaga: szklanka 200 ml

Blaszka 30 x 35 cm

Składniki na ciasto czekoladowe:

3 duże jajka

¼ szklanki cukru pudru

5 łyżek wody

3 łyżek oleju (u mnie rzepakowy, zimnotłoczony, naturalne źródło omega-3 i witaminy E, z moim kodem SLODKISENTYMENT możesz go mieć 10% taniej)

1 łyżka cukru waniliowego

150 g czekolady (u mnie ciemna 64%)

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mąki tortowej

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam.

Żółtka ubijam razem z cukrem pudrem, wodą, olejem i cukrem waniliowym. Następnie dodaję do masy stopniowo rozpuszczoną czekoladę. Białka ubijam na sztywną pianę i wykładam na masę czekoladową, nie mieszam jeszcze. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i wysypuję na białka. Teraz całość mieszam delikatnie łopatką do połączenia się składników. Ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35-38 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyciągam z piekarnika i zabieram się za biszkopt.

Składniki na biszkopt:

6 jajek rozmiar L

2/3 szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku.

Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Ciasto przekładam do foremki i piekę w 180 stopniach przez 35-38 minut do suchego patyczka.

Po wystygnięciu kroję biszkopt na dwa równe blaty.

(ciasto czekoladowe i biszkopt do Nowego Brzdąca możecie przygotować dzień wcześniej)

Do nasączenia wszystkich warstw użyłam około 300 ml wody z sokiem z pomarańczy.

Do wszystkich przełożeń potrzebuję też 450 ml dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego (u mnie mieszany)

Składniki na warstwę chrupiącą:

250 g ciasta filo (lub ciasta kataifi, może być też ciasto francuskie, prażynki, sucharki)

50 g masła

350 g (8 łyżek) masła orzechowego (u mnie crunchy)

150 g białej czekolady

Przygotowanie:

Ciasto filo (lub ciasto francuskie) kroję na drobne paseczki i smażę na maśle (prażynki i sucharki nie wymagają smażenia). Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Do przestygniętego usmażonego ciasta dodaję masło orzechowe i rozpuszczoną czekoladę, całość mieszam.

Ciasto czekoladowe umieszczam w wysokiej blaszce (najlepiej w rancie cukierniczym, ciasto będzie naprawdę wysokie, około12-14 cm!) i dobrze nasączam. Na ciasto czekoladowe wykładam 150 ml dżemu pomarańczowo-brzoskwiniowego i następnie wykładam chrupkę, którą rozprowadzam równomiernie po cieście. Ciasto wstawiam do lodówki na 2 godziny.

W tym czasie przygotowuję kolejne warstwy.

Składniki na krem:

1 l śmietanki 30%

2 łyżki kakao

20 g (4 łyżeczki) żelatyny

90 (3 łyżki) cukru pudru

1 galaretka pomarańczowa

Przygotowanie:

Najpierw rozpuszczam galaretkę w 350 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia.

Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. 200 ml śmietanki wlewam do rondelka, dodaję cukier puder i kakao. Wszystko mieszam i mocno podgrzewam. Następnie żelatynę zalewam 50 ml gorącej wody i mieszam, aż się rozpuści. Do rozpuszczonej żelatyny wlewam trochę (około 50 ml) gorącej śmietanki z kakao, mieszam i wlewam tak przygotowaną żelatynę do reszty gorącej śmietanki, mieszam i odstawiam do wystygnięcia. Pilnujcie, żeby mieszanka nie zastygła.

Do rozpuszczonej i wystudzonej galaretki dodaję 150 ml zimnego dżemu i odstawiam.

Pozostałą śmietankę (800 ml) ubijam mikserem na sztywno, następnie dodaję kilka łyżek ubitej śmietanki do wystudzonej śmietanki z kakao i cukrem pudrem. Mieszam, a następnie tak przygotowaną mieszankę wlewam powoli do pozostałej śmietanki ciągle miksując. Krem gotowy. Mogę zabrać się za składanie Nowego Brzdąca.

Ciasto czekoladowe z chrupką wyciągam z lodówki, chrupkę smaruję 150 ml dżemu i przykrywam biszkoptem (1 blatem). Biszkopt nasączam i na biszkopt wykładam 1/4 porcji kremu. Na krem wylewam zastygającą już galaretkę (im bardziej zastygająca, tym lepiej!) i ciasto wstawiam do lodówki, żeby galaretka zastygła. Kiedy galaretka zastygnie, wyciągam ciasto z lodówki i na galaretkę wykładam 1/4 porcji kremu. Krem przykrywam biszkoptem (drugim blatem), biszkopt nasączam i na górę wykładam pozostały krem. Na górze można utworzyć dowolne wzorki. Ciasto wędruje do lodówki, najlepiej na całą noc.

Na drugi dzień posypuję ciasto kakao i gotowe. Nowy Brzdąc w całej okazałości. Mnóstwo dobrych smaków, prawdziwa uczta. Smacznego  🙂

Nowy Brzdąc

Nowy Brzdąc

Nowy Brzdąc

Nowego Brzdąca możecie kroić również jak tort, w plastry 🙂

Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here