
Pączki na mascarpone
Pączki na mascarpone to bardzo szybki przepis na coś pysznego i karnawałowego.
Chwila na przygotowanie, chwila na smażenie i gotowe ? Pączki są mięciutkie i mięsiste. Wspaniałe.
Uwaga szklanka 200 ml
Składniki na około 15-20 pączków wielkości piłeczki pingpongowej:
125 g mascarpone (ogrzanego do temperatury pokojowej)
2 jajka
2 łyżki wódki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
1 ¼ szklanki mąki (użyłam typ 500)
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam.
Olej rozgrzewam do temperatury 170 stopni.
Rękę natłuszczam odrobiną oleju, nabieram trochę ciasta, formuję kulkę i wrzucam na rozgrzany olej
(ciasto możecie wrzucać również za pomocą dwóch łyżek – pączki będą tylko trochę mniej foremne).
Pączki smażę, aż się zarumienią, około 2 minut z każdej strony. Następnie pączki wyciągam na papier kuchenny. Lekko przestygnięte pączuszki posypuję cukrem pudrem.
Najlepsze są oczywiście świeże i lekko ciepłe, ale zamknięte w pojemniku smakują również na drugi i trzeci dzień. Pozostają miękkie.
Pączki na mascarpone gotowe. Smacznego ?

Ciasteczka kruche

Sernik na jogurtach greckich
Zobacz również

Pralinki czekoladowe
10 kwietnia, 2020
Pączki wegańskie
18 lutego, 2020