Pączki na mascarpone
Pączki na mascarpone to bardzo szybki przepis na coś pysznego i karnawałowego.
Chwila na przygotowanie, chwila na smażenie i gotowe 🙂 Pączki są mięciutkie i mięsiste. Wspaniałe.
Uwaga szklanka 200 ml
Składniki na około 15-20 pączków wielkości piłeczki pingpongowej:
125 g mascarpone
2 jajka
2 łyżki wódki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
1 ¼ szklanki mąki (użyłam typ 500)
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki na pączki umieszczam w misce i mieszam.
Olej rozgrzewam do temperatury 170 stopni.
Rękę natłuszczam odrobiną oleju, nabieram trochę ciasta, formuję kulkę i wrzucam na rozgrzany olej
(ciasto możecie wrzucać również za pomocą dwóch łyżek – pączki będą tylko trochę mniej foremne).
Pączki smażę, aż się zarumienią, około 2 minut z każdej strony. Następnie wyciągam pączki na mascarpone na papier kuchenny. Lekko przestygnięte posypuję cukrem pudrem.
Najlepsze są oczywiście świeże i lekko ciepłe, ale zamknięte w pojemniku smakują również na drugi i trzeci dzień. Pozostają miękkie.
Pączki na mascarpone gotowe. Smacznego 🙂