Pączki na mascarpone
Bez pieczenia,  Ciasta,  Desery,  Karnawał,  W 30 minut

Pączki na mascarpone

Pączki na mascarpone to bardzo szybki przepis na coś pysznego i karnawałowego.

Chwila na przygotowanie, chwila na smażenie i gotowe ? Pączki są mięciutkie i mięsiste. Wspaniałe.

Uwaga szklanka 200 ml

Składniki na około 15-20 pączków wielkości piłeczki pingpongowej:

125 g mascarpone (ogrzanego do temperatury pokojowej)

2 jajka

2 łyżki wódki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżka cukru pudru

1 ¼ szklanki mąki (użyłam typ 500)

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam.

Olej rozgrzewam do temperatury 170 stopni.

Rękę natłuszczam odrobiną oleju, nabieram trochę ciasta, formuję kulkę i wrzucam na rozgrzany olej

(ciasto możecie wrzucać również za pomocą dwóch łyżek – pączki będą tylko trochę mniej foremne).

Pączki smażę, aż się zarumienią, około 2 minut z każdej strony. Następnie pączki wyciągam na papier kuchenny. Lekko przestygnięte pączuszki posypuję cukrem pudrem.

Najlepsze są oczywiście świeże i lekko ciepłe, ale zamknięte w pojemniku smakują również na drugi i trzeci dzień. Pozostają miękkie.

Pączki na mascarpone gotowe. Smacznego ?

Pączki na mascarpone

Pączki na mascarpone

Pączki na mascarpone
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *