Sernik na jogurtach greckich
Ten delikatny i pyszny sernik na jogurtach greckich jest po prostu idealnie zbalansowany.
Ma doskonałą strukturę i smak. Wszystko tutaj „gra” ?
Składniki na spód:
70 g roztopionego masła
200 g herbatników petite beurre (ja używam tych grubych 🙂 )
Przygotowanie spodu:
Herbatniki blenduję na piasek, dodaję rozpuszczone masło i mieszam. Muszę uzyskać konsystencję mokrego piasku.
Ciasteczka z masłem wsypuję do tortownicy o średnicy 18-20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzam ciasteczka równomiernie po dnie i boczkach dociskając.
Tortownicę wstawiam do lodówki, a w tym czasie przygotowuję masę jogurtową.
Składniki na masę:
80 g rozpuszczonego masła
800 g jogurtu typu greckiego
4 jajka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki kaszy manny
Przygotowanie masy:
Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam łyżką. Masę wylewam do tortownicy i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 75 minut (piekę góra-dół). Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam sernik jeszcze na 20 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie otwieram piekarnik i zostawiam sernik do wystygnięcia.
Wystygnięty sernik wędruje na kilka godzin do lodówki.
Na koniec przygotowuję wiśniowe wykończenie.
200 g dżemu wiśniowego podgrzewam w rondelku (nie gotuję!) i wylewam na chłodny sernik.
Dodatkowo wysypałam prażone płatki migdałów. Kiedy dżem zastygnie, sernik na jogurtach greckich jest gotowy. Smacznego 🙂
4 komentarze
Monika
Wygląda świetnie i ten smakowity wierzch… mniam 🙂
Karolina
Dziękuję 🙂 I bardzo polecam. Myślę, że dobry pomysł na Walentynki 🙂
Ola
Wygląda pięknie! Nurtuje mnie jednak jedna kwestia – czy słusznie nazywa się sernikiem skoro w składzie nie ma sera? 😉
Karolina
🙂 Dziękuję bardzo 🙂 Też nad tym dumałam, ale doszłam do wniosku, że ser jest w sumie z nabiału, a po upieczeniu ciacho smakuje jak lekki sernik 🙂 I stwierdziłam ,że może być sernik 😀 A tak serio, to bardzo polecam 🙂