Ciasta,  Serniki,  Walentynki

Sernik na jogurtach greckich

Ten delikatny i pyszny sernik na jogurtach greckich jest po prostu idealnie zbalansowany.

Ma doskonałą strukturę i smak. Wszystko tutaj „gra” 😊

Składniki na spód:

70 g roztopionego masła

200 g herbatników petite beurre (ja używam tych grubych 😊 )

Przygotowanie spodu:

Herbatniki blenduję na piasek, dodaję rozpuszczone masło i mieszam. Muszę uzyskać konsystencję mokrego piasku.

Ciasteczka z masłem wsypuję do tortownicy o średnicy 18-20 cm wyłożonej papierem do pieczenie (ja wykładam tylko spód tortownicy). Rozprowadzam ciasteczka równomiernie po dnie i boczkach dociskając.

Tortownicę wstawiam do lodówki, a w tym czasie przygotowuję masę jogurtową.

Składniki na masę:

80 g rozpuszczonego masła

800 g jogurtu typu greckiego

4 jajka

3 łyżki cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

2 łyżki kaszy manny

Przygotowanie masy:

Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam łyżką. Masę wylewam do tortownicy i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 75 minut (piekę góra-dół). Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam sernik jeszcze na 20 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie otwieram piekarnik i zostawiam sernik do wystygnięcia.

Wystygnięty sernik wędruje na kilka godzin do lodówki.

Na koniec przygotowuję wiśniowe wykończenie.

200 g dżemu wiśniowego podgrzewam w rondelku (nie gotuję!) i wylewam na chłodny sernik.

Dodatkowo wysypałam prażone płatki migdałów. Kiedy dżem zastygnie, sernik na jogurtach greckich jest gotowy. Smacznego 🙂

Sernik na jogurtach greckich

Sernik na jogurtach greckich

Sernik na jogurtach greckich

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.