Babka ponczowa Savarin
Babki i babeczki,  Ciasta,  Drożdżowe,  Podróże z wypiekami

Babka ponczowa Savarin

Ta babka ponczowa Savarin pochodzi z Francji i oryginalnie pieczona jest w foremce z kominkiem (ja wybrałam foremkę bez kominka) i zalewana syropem z dodatkiem alkoholu. Ponieważ u mnie w domu nie znajdę amatorów ciasta z alkoholem, to przygotowałam własną wersję babki ponczowej Savarin z syropem pomarańczowym. Świetna drożdżowa babka nasączona pomarańczami jest lekka, zaskakująca i warta wypróbowania.

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej (wykorzystałam typ 500)

20 g drożdży

2 łyżki cukru

125 ml mleka

4 jajka

1 łyżka cukru waniliowego

1 szczypta soli

150 g masła

Drożdże zasypuję łyżką cukru i zalewam 2 łyżkami ciepłego mleka. Rozprowadzam, przykrywam i pozostawiam do wyrośnięcia na około 10 minut.

Mąkę wsypuję do miski, dodaję pozostały cukier, pozostałe mleko, jajka, cukier waniliowy, sól, rozpuszczone i ostudzone masło i wyrośnięte drożdże. Ciasto mieszam i wyrabiam, aż zacznie puszczać bąbelki. Następnie przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut.

Foremkę do babki (średnica 26 cm) smaruję masłem i wykładam do niej ciasto. Foremkę przykrywam i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.

Wyrośnięte ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30-35 minut, do suchego patyczka. Babkę odstawiam do wystygnięcia, a następnie wyciągam z foremki na głęboki talerz.

Teraz przygotowuję poncz.

Składniki:

1 ½ szklanki wody

½ szklanki cukru

Sok z 3 pomarańczy

Dodatkowo:

150 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego

Wodę, cukier i sok z pomarańczy zagotowuję, cukier musi się rozpuścić. Gorącym ponczem polewam babkę i czekam, aż babka wchłonie cały sok.

Dżem podgrzewam w garnku i rozprowadzam na babce.

Babkę ponczową Savarin można podawać z bitą śmietaną i owocami.

Smacznego 😊

Babka ponczowa Savarin
Babka ponczowa Savarin
Babka ponczowa Savarin
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarzy 6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *