kokosanki bezowe
5 składników,  Ciasta,  Ciastka,  Karnawał,  W 30 minut

Kokosanki bezowe na andrutach

Kilka smaków dzieciństwa w jednym. Kokosanki, beza i andruty. No i czego chcieć więcej?

Żeby przełamać trochę smak, dołożyłam dżem malinowy i całość wyszła wyśmienita.

Do przygotowania 15-18 sztuk potrzebujemy:

20 dag wiórków kokosowych

2 białka

15-18 spodów z andruta lub oblatów o średnicy 5 cm

6-8 łyżek cukru (w zależności od tego, jak słodkie lubicie 😊 )

Dżem malinowy (lub inny ulubiony)

Białka (mogą być schłodzone) ubijam na sztywno. Gdy piana jest biała i sztywna, dodaję powoli cukier i ubijam, aż cukier się rozpuści.

Pianę delikatnie mieszam łopatką z wiórkami kokosowymi.

Andruty układam na blaszce i smaruję dżemem, a następnie kładę po dużej łyżce bezy na każdy andrut.

Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 °C na 35-40 minut, aż się zarumienią.

Kiedy kokosanki ostygną, są gotowe do jedzenia.

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *