Kokosanki bezowe na andrutach
Kilka smaków dzieciństwa w jednym. Kokosanki, beza i andruty. No i czego chcieć więcej?
Żeby przełamać trochę smak, dołożyłam dżem malinowy i kokosanki bezowe na andrutach wyszły wyśmienite.
Do przygotowania 15-18 sztuk potrzebujemy:
20 dag wiórków kokosowych
2 białka
15-18 spodów z andruta lub oblatów o średnicy 5 cm
6-8 łyżek cukru (w zależności od tego, jak słodkie lubicie 😊 )
Dżem malinowy (lub inny ulubiony)
Przygotowanie:
Białka (mogą być z lodówki) ubijam na sztywno. Gdy piana jest biała i sztywna, dodaję powoli cukier i ubijam, aż cukier się rozpuści.
Pianę delikatnie mieszam łopatką z wiórkami kokosowymi.
Andruty układam na blaszce i smaruję dżemem, a następnie kładę po dużej łyżce bezy na każdy andrut.
Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 °C na 35-40 minut, aż się zarumienią.
Kiedy kokosanki ostygną, są gotowe do jedzenia.
Smacznego 😊