Babki i babeczki,  Boże Narodzenie,  Ciasta

Piernik

Zaczynamy świąteczne przygotowania 🙂

Za oknem coraz zimniej, grudzień zagląda nam do domów… To znak, że czas zacząć myśleć o świętach.

Dlatego dzisiaj rozpoczynam bożonarodzeniowe szaleństwo wypiekowe i proponuję bohatera świątecznych stołów – PIERNIK.

Zapach przyprawy korzennej i miodu przypomina ten wspaniały czas wyczekiwania i niesamowitych smaków.

Przepis na dziś jest łatwy i szybki.

Składniki:

2 jajka

2/3 szklanki cukru

1 łyżka masła

1/2 szklanki miodu

0,5 kg mąki

30 g przyprawy do piernika

18 g /opakowanie/ proszku do pieczenia

1 szklanka mleka

Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy z cukrem, masłem i miodem.

Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia.

Wymieszaną mąkę dodajemy porcjami do utartej masy, dolewając również porcjami mleko.

Białka ubijamy i mieszamy z masą.

Piernik pieczemy w “keksówce”, wymiary ok. 30 cm x 12 cm. Blaszkę należy natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Pieczemy około 55 minut do suchego patyczka w 160-170 °C.

I gotowe. Smacznego 🙂

Po tygodniu w lodówce piernik nadal ma się świetnie, ale najlepszy jest świeży 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *