Berneńska babka czekoladowa
Prawda, że już nazwa brzmi dobrze – BERNEŃSKA BABKA CZEKOLADOWA 😊 Ma w sobie dużo czekolady i tym samym duży potencjał kuszenia. Najlepsza czekolada pochodzi ze Szwajcarii, a przepis na pyszną babkę czekoladową z Berna.
Składniki:
150 g ulubionej czekolady
1 szklanka czekolady instant w proszku (jeśli nie macie, to możecie zetrzeć dodatkowe 100 g czekolady)
150 g miękkiego masła
¾ szklanki cukru
6 jajek
1 ¼ szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło do posmarowania formy
Cukier puder do posypania
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Czekoladę trę na tarce i mieszam z czekoladą w proszku.
Masło ucieram z cukrem na puszystą masę, aż zrobi się jasne. Dodaję po jednym żółtku, cały czas ucierając. Następnie dodaję na zmianę czekoladę, mąkę i połowę piany na zmianę.
Kiedy masa będzie jednolita, wyłączam mikser i drugą połowę ubitych białek mieszam z ciastem łopatką.
Formę na babkę o średnicy u góry 22 cm smaruję masłem. Ciasto wlewam do formy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 70-75 minut (do suchego patyczka).
Kiedy babka wystygnie, posypuję ją cukrem pudrem.
Smacznego 😊
2 komentarze
Różaniec na palec
Moje ukochane ciasto. Ja dodaję do środka jeszcze orzechy i powidła śliwowe lub mieszankę bakaliową.
Karolina
To bardzo dobry pomysł 🙂 Musi smakować obłędnie 🙂