Berneńska babka czekoladowa
Babki i babeczki,  Ciasta,  Podróże z wypiekami,  Wielkanoc

Berneńska babka czekoladowa

Prawda, że już nazwa brzmi dobrze – BERNEŃSKA BABKA CZEKOLADOWA 😊 Ma w sobie dużo czekolady i tym samym duży potencjał kuszenia. Najlepsza czekolada pochodzi ze Szwajcarii, a przepis na pyszną babkę czekoladową z Berna.

Składniki:

150 g ulubionej czekolady

1 szklanka czekolady instant w proszku (jeśli nie macie, to możecie zetrzeć dodatkowe 100 g czekolady)

150 g miękkiego masła

¾ szklanki cukru

6 jajek

1 ¼ szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło do posmarowania formy

Cukier puder do posypania

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml

Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Czekoladę trę na tarce i mieszam z czekoladą w proszku.

Masło ucieram z cukrem na puszystą masę, aż zrobi się jasne. Dodaję po jednym żółtku, cały czas ucierając. Następnie dodaję na zmianę czekoladę, mąkę i połowę piany na zmianę.

Kiedy masa będzie jednolita, wyłączam mikser i drugą połowę ubitych białek mieszam z ciastem łopatką.

Formę na babkę o średnicy u góry 22 cm smaruję masłem. Ciasto wlewam do formy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 70-75 minut (do suchego patyczka).

Kiedy babka wystygnie, posypuję ją cukrem pudrem.

Smacznego 😊

Berneńska babka czekoladowa
Berneńska babka czekoladowa
Berneńska babka czekoladowa

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *