Rolada bez pieczenia
Prosta rolada bez pieczenia z dużą paletą możliwości 😊 Ciasteczka – dowolne, dżem – dowolny, czekolada – dowolna 😊 Wybierz to, co lubisz.
Składniki:
350 g ciasteczek petite beurre (maślane, kakaowe, u mnie akurat domowe ciasteczka piernikowe, stąd ten kolor)
120 ml zimnego mleka
250 g mascarpone
250 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
200 g ulubionego dżemu
Dodatkowo siekane orzechy lub migdały, pokruszony wafelek, albo inny dodatek, który lubisz oraz czekolada.
Przygotowanie:
Ciasteczka blenduję na piasek, dodaję mleko i zagniatam kulkę ciasta. Następnie kulkę owijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut.
Śmietankę ubijam razem z mascarpone i cukrem pudrem. Do kremu dodaję jakiś ulubiony dodatek (u mnie to czekoladowy wafelek).
Wyciągam ciasto z lodówki i kładę na folii aluminiowej. Rozwałkowuję na prostokąt ok. 30cmx20cm.
Na ciasto wykładam krem, a wzdłuż jednego dłuższego boku dżem. Teraz najtrudniejsza część, czyli zwijanie. Roladę zawijam zaczynając od boku z dżemem. Pomagam sobie folią, to znaczy – podnoszę ciasto razem z folią, zawijam i dopiero wtedy „odczepiam” folię od ciasta. Po kawałku zawijam, a zwiniętą roladę pakuję ściśle w folię i władam na kilka godzin do lodówki.
Na koniec polewam roladę rozpuszczoną czekoladą.
Rolada bez pieczenia gotowa. Smacznego 😊
2 komentarze
Jak się całować
Takie pyszności i to bez pieczenia <3
Karolina
🙂 Dokładnie tak 🙂 Polecam bardzo 🙂