Gruszkowe górki
Gruszkowe górki to pyszne, kruche ciasto z dodatkiem dużej ilości kakao, dzięki czemu ciasto jest intensywnie czekoladowe, smakowite gruszki i doskonały kleks z bitej śmietany 😊 Kompozycja idealna, moim skromnym zdaniem 🙂
Składniki na ciasto:
3 ½ szklanki mąki
1 szczypta soli
3 łyżki czubate kakao
2 łyżki czubate cukru pudru (lub 3, jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą 🙂 )
2 żółtka (z białek możecie zrobić kokosanki)
250 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam. Z ciasta formuję kulkę, którą wkładam do lodówki na ½ godziny. Następnie dzielę ciasto na dwie części w proporcji mniej więcej 60/40. Większy kawałek rozwałkowuję i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (30 x 40 cm). Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekam 20 minut.
W tym czasie przygotowuję farsz gruszkowy.
Składniki:
5-8 średnich dojrzałych gruszek (wykorzystałam 5, ale moim zdaniem powinno być ich więcej 😊 )
1 łyżka cynamonu
1 łyżka kaszy manny
Gruszki myję, obieram, kroję na ćwiartki. Następnie usuwam gniazda nasienne i kroję ćwiartki w kostkę. Do pokrojonych gruszek dodaję cynamon i kaszę mannę (jeżeli gruszki nie są dostatecznie dojrzałe i słodkie, można dodać do smaku cukru pudru).
Rozwałkowuję również drugą część ciasta na wielkość blaszki.
Gruszki wykładam po łyżce tworząc „górki”. Pomiędzy poszczególnymi górkami zostawiam około 1-2 cm przerwy (przed wyłożeniem gruszek dobrze jest mniej więcej zaplanować, ile górek nam powstanie, żeby farsz podzielić w miarę równo).
Na gruszki kładę drugą część ciasta i dociskam w wolnych przestrzeniach pomiędzy gruszkami, tworząc w ten sposób „górki”.
Ciasto wstawiam ponownie do piekarnika i piekę kolejne 30 minut w 180 stopniach.
Przed podaniem ciasto dekoruję bitą śmietaną.
Smacznego 😊
6 komentarzy
Magdalena
jak pysznie wygląda!
Karolina
Dziękuję pięknie 🙂 🙂 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Monika i Dorota
W przepisie jest za dużo mąki, po upieczeniu tylko ją czuć. Przepis jest niejasny, wiele trzeba się domyśleć – szczególnie przy nadzieniu.
Karolina
Ciasto jest ciastem kruchym, nie ucierane. Musi być tyle mąki, żeby można było zagnieść 🙂 A jeśli chodzi o nadzienie, to proszę pytać, jeśli coś jest niejasne 🙂 Podpowiem. Generalnie należy pokroić gruszki i wymieszać z pozostałymi składnikami. Pozdrawiam 🙂
Słodko Słodka
Super pomysł na ciacho 🙂
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂