Ciemne ciasto bananowe
Dla wszystkich miłośników bananów i ciasta czekoladowego powstało ciemne ciasto bananowe. Intensywny aromat, doskonały smak i długo utrzymująca się świeżość to zalety tego ciasta 😊
Składniki:
2 duże, mocno dojrzałe banany (dojrzałe banany są słodkie i nie potrzebujemy już cukru 🙂 Ciasto jest jednak mało słodkie, więc jeśli potrzebujecie trochę więcej słodyczy, to proponuję dodatkowo 2 łyżki ksylitolu)
1 jajko
1 szczypta soli
½ szklanki oleju
1 ¼ szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki kakao (w zależności, jak intensywnie kakaowe ciasta lubicie 😊 )
3 garście orzechów, siekanych lub całych
Uwaga: szklanka 200 ml
Banany rozgniatam widelcem, dodaję do nich olej, jajko i sól i mieszam. Do masy bananowej wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, kakao i orzechy i całość mieszam tylko do połączenia składników.
Małą keksówkę (25 x 12 cm) wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, następnie wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.
Ciemne ciasto bananowe gotowe. Smacznego 😊