Ciemne ciasto bananowe
Babki i babeczki,  Ciasta,  Fit na słodko,  W 30 minut

Ciemne ciasto bananowe

Dla wszystkich miłośników bananów i ciasta czekoladowego powstało ciemne ciasto bananowe. Intensywny aromat, doskonały smak i długo utrzymująca się świeżość to zalety tego ciasta 😊

Składniki:

2 duże, mocno dojrzałe banany (dojrzałe banany są słodkie i nie potrzebujemy już cukru 🙂 Ciasto jest jednak mało słodkie, więc jeśli potrzebujecie trochę więcej słodyczy, to proponuję dodatkowo 2 łyżki ksylitolu)

1 jajko

1 szczypta soli

½ szklanki oleju

1 ¼ szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1-2 łyżki kakao (w zależności, jak intensywnie kakaowe ciasta lubicie 😊 )

3 garście orzechów, siekanych lub całych

Uwaga: szklanka 200 ml

Banany rozgniatam widelcem, dodaję do nich olej, jajko i sól i mieszam. Do masy bananowej wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, kakao i orzechy i całość mieszam tylko do połączenia składników.

Małą keksówkę (25 x 12 cm) wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, następnie wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.

Ciemne ciasto bananowe gotowe. Smacznego 😊

Ciemne ciasto bananowe
Ciemne ciasto bananowe
Ciemne ciasto bananowe
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *