Rolada czekoladowa z kremem spekulatius
Ta rolada czekoladowa z kremem spekulatius, czekoladą i ulubionym dżemem idealnie pasuje na świąteczny stół. To wspaniałe połączenie smaków, a korzenna nuta wprowadza w bożonarodzeniowy nastrój.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na kakaowy biszkopt:
5 jajek
5 łyżek zimnej wody
100 g (1/2 szklanki) cukru
100 g (3/4 szklanki) mąki tortowej
40 g (2,5 łyżki) kakao
Przygotowanie:
Białka ubijam razem z zimną wodą na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier cały czas ubijając, jak na bezę. Zmniejszam obroty miksera i dodaję po jednym żółtku. Następnie wyłączam mikser i dodaję mąkę wymieszaną z kakao. Teraz mieszam już delikatnie łopatką.
Blachę (dużą, tę z wyposażenia piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i na papierze rozkładam równomiernie ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 minut.
Ciasto wyciągam z piekarnika, przykrywam ściereczką kuchenną, przykrywam dużą deską i obracam papierem do góry. Papier smaruję wodą, wtedy lepiej odejdzie. Ciasto od razu zwijam w rulon razem ze ściereczką i odstawiam do wystygnięcia.
W tym czasie przygotowuję nadzienie.
Składniki na nadzienie:
100 g czekolady 64%
1 łyżka oleju
150 g nutelli
250 g kremu spekulatius
4 łyżki ulubionego dżemu (u mnie z czarnej porzeczki)
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodaję olej i mieszam. Następnie do czekolady dodaję nutellę i całość mieszam, aż składniki się połączą i uzyskam konsystencję kremu.
Biszkopt zawinięty w ściereczkę rozwijam i smaruję go na całej powierzchni kremem spekulatius. Następnie na całej powierzchni rozprowadzam też krem czekoladowy.
Dżem wykładam na jednym z dłuższych boków rolady i od tego boku rozpoczynam zwijanie ciasta w rulon. Tak zwinięte ciasto zawijam w ściereczkę lub folię i odstawiam do lodówki na kilka godzin.
Następnie mogę przygotować polewę.
Składniki na polewę:
100 g czekolady 64%
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
50 ml mleka
1 łyżka miękkiego masła
Przygotowanie:
Mleko podgrzewam i wkruszam do mleka czekoladę oraz wsypuję kawę. Całość mieszam do połączenia się składników. Czekoladę ściągam z ognia i dodaję masło. Mieszam, aż masło się rozpuści. Tak przygotowaną polewę odstawiam do przestygnięcia, a następnie wylewam ją na zimne ciasto. Na cieście możecie zrobić wzorki i przyozdobić roladę wg własnego uznania.
Rolada czekoladowa z kremem spekulatius gotowa. Smacznego 🙂