Rolada czekoladowa z kremem spekulatius
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Karnawał

Rolada czekoladowa z kremem spekulatius

Ta rolada czekoladowa z kremem spekulatius, czekoladą i ulubionym dżemem idealnie pasuje na świąteczny stół. To wspaniałe połączenie smaków, a korzenna nuta wprowadza w bożonarodzeniowy nastrój.

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na kakaowy biszkopt:

5 jajek

5 łyżek zimnej wody

100 g (1/2 szklanki) cukru

100 g (3/4 szklanki) mąki tortowej

40 g (2,5 łyżki) kakao

Przygotowanie:

Białka ubijam razem z zimną wodą na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier cały czas ubijając, jak na bezę. Zmniejszam obroty miksera i dodaję po jednym żółtku. Następnie wyłączam mikser i dodaję mąkę wymieszaną z kakao. Teraz mieszam już delikatnie łopatką.

Blachę (dużą, tę z wyposażenia piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i na papierze rozkładam równomiernie ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 minut.

Ciasto wyciągam z piekarnika, przykrywam ściereczką kuchenną, przykrywam dużą deską i obracam papierem do góry. Papier smaruję wodą, wtedy lepiej odejdzie. Ciasto od razu zwijam w rulon razem ze ściereczką i odstawiam do wystygnięcia.

W tym czasie przygotowuję nadzienie.

Składniki na nadzienie:

100 g czekolady 64%

1 łyżka oleju

150 g nutelli

250 g kremu spekulatius

4 łyżki ulubionego dżemu (u mnie z czarnej porzeczki)

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodaję olej i mieszam. Następnie do czekolady dodaję nutellę i całość mieszam, aż składniki się połączą i uzyskam konsystencję kremu.

Biszkopt zawinięty w ściereczkę rozwijam i smaruję go na całej powierzchni kremem spekulatius. Następnie na całej powierzchni rozprowadzam też krem czekoladowy.

Dżem wykładam na jednym z dłuższych boków rolady i od tego boku rozpoczynam zwijanie ciasta w rulon. Tak zwinięte ciasto zawijam w ściereczkę lub folię i odstawiam do lodówki na kilka godzin.

Następnie mogę przygotować polewę.

Składniki na polewę:

100 g czekolady 64%

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

50 ml mleka

1 łyżka miękkiego masła

Przygotowanie:

Mleko podgrzewam i wkruszam do mleka czekoladę oraz wsypuję kawę. Całość mieszam do połączenia się składników. Czekoladę ściągam z ognia i dodaję masło. Mieszam, aż masło się rozpuści. Tak przygotowaną polewę odstawiam do przestygnięcia, a następnie wylewam ją na zimne ciasto. Na cieście możecie zrobić wzorki i przyozdobić roladę wg własnego uznania.

Rolada czekoladowa z kremem spekulatius gotowa. Smacznego 🙂

Rolada czekoladowa z kremem spekulatius

Rolada czekoladowa z kremem spekulatius

Rolada czekoladowa z kremem spekulatius

Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here