
Tarta marcepanowo-czekoladowa
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową to moja propozycja na Walentynki, uroczystość rodzinną, czy święta. Tarta jest delikatna i przepyszna. Warto się skusić. A przygotowanie najlepiej podzielić na 2 dni, co znacznie ułatwi pracę 🙂
Uwaga:
tortownica 22-24 cm
szklanka 200 ml
Składniki na krem czekoladowy:
¾ łyżeczki żelatyny
150 ml mleka
150 g czekolady ciemnej
75 g czekolady mlecznej
150 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Żelatynę zalewam zimną wodą i odstawiam do napęcznienia. Mleko podgrzewam, aż będzie bardzo gorące. Zestawiam z ognia i dodaję napęczniałą żelatynę. Mieszam, aż żelatyna się rozpuści.
Następnie dodaję posiekaną czekoladę ciemną i mleczną i blenduję końcówką kielichową do uzyskania jednolitej masy.
Na koniec wlewam śmietankę i całość miksuję blenderem z końcówką kielichową. Nie ruszam blenderem, tylko trzymam w jednym miejscu i miksuję, żeby nie wytwarzać za dużo bąbelków powietrznych. Kiedy śmietanka połączy się z masą czekoladową, krem przykrywam folią w kontakcie i wstawiam krem na kilka godzin do lodówki, aż całość stężeje.
Składniki na ciasto:
150 g miękkiego masła
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szczypta soli
3 żółtka
210 g (1 ½ szklanki) mąki
Przygotowanie:
Masło, cukier, cukier waniliowy i sól ubijamy na biały puch. Dodajemy po jednym żółtku i cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy ciasto do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto na wielkość tortownicy, a reszty ciasta formuję boczki o wysokości około 2,5 cm. Ciasto na dnie tortownicy nakłuwam widelcem. Tortownicę wstawiam do zamrażarki i rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Ciasto wstawiam do rozgrzanego piekarnika i podpiekam 15 minut.
W tym czasie szykuję marcepanowe nadzienie.
Składniki na marcepanowe nadzienie:
125 g masła
90 g (3/4 szklanki) cukru pudru
2 jajka
125 g (1 ¼ szklanki) mielonych migdałów
50 ml Amaretto
20 g (1 łyżka) mąki
3 łyżki dżemu pomarańczowego
Przygotowanie:
Masło, cukier puder i jajka ubijamy, dodajemy migdały, Amaretto i mąkę, i mieszamy łopatką.
Podpieczony spód wyciągam z piekarnika, wykładam na ciasto dżem pomarańczowy i przygotowane marcepanowe nadzienie. Tortownicę wstawiam ponownie do piekarnika na 35-40 minut, aż nadzienie nabierze złotego koloru. Upieczone ciasto wyciągam z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. Wystygniętą tartę smaruję rozpuszczoną w śmietance czekoladą.
Składniki:
50 g czekolady
50 ml śmietanki
Przygotowanie:
Śmietankę podgrzewam, wkruszam do niej czekoladę. Mieszam, aż czekolada się rozpuści. Czekoladę wykładam na ciasto i odstawiam do zastygnięcia. Następnie wykładam krem czekoladowy.
Stężały krem czekoladowy ubijam na puszystą masę, krem przekładam do rękawa i wykładam krem na marcepanową tartę. Tak przygotowaną tartę dowolnie ozdabiam.
Tarta marcepanowo-czekoladowa gotowa. Smacznego 🙂

Sernik baskijski pistacjowy

Gibanica
Zobacz również

Tort czekoladowy z owocami (vege)
12 lipca, 2020
Przekładaniec (bez jajek)
21 listopada, 2018