Tarta marcepanowo-czekoladowa
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Walentynki

Tarta marcepanowo-czekoladowa

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową to moja propozycja na Walentynki, uroczystość rodzinną, czy święta. Tarta jest delikatna i przepyszna. Warto się skusić. A przygotowanie najlepiej podzielić na 2 dni, co znacznie ułatwi pracę 🙂

Uwaga:

tortownica 22-24 cm

szklanka 200 ml

Składniki na krem czekoladowy:

¾ łyżeczki żelatyny

150 ml mleka

150 g czekolady ciemnej

75 g czekolady mlecznej

150 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

Żelatynę zalewam zimną wodą i odstawiam do napęcznienia. Mleko podgrzewam, aż będzie bardzo gorące. Zestawiam z ognia i dodaję napęczniałą żelatynę. Mieszam, aż żelatyna się rozpuści.

Następnie dodaję posiekaną czekoladę ciemną i mleczną i blenduję końcówką kielichową do uzyskania jednolitej masy.

Na koniec wlewam śmietankę i całość miksuję blenderem z końcówką kielichową. Nie ruszam blenderem, tylko trzymam w jednym miejscu i miksuję, żeby nie wytwarzać za dużo bąbelków powietrznych. Kiedy śmietanka połączy się z masą czekoladową, krem przykrywam folią w kontakcie i wstawiam krem na kilka godzin do lodówki, aż całość stężeje.

Składniki na ciasto:

150 g miękkiego masła

1 łyżka cukru

1 łyżka cukru waniliowego

1 szczypta soli

3 żółtka

210 g (1 ½ szklanki) mąki

Przygotowanie:

Masło, cukier, cukier waniliowy i sól ubijamy na biały puch. Dodajemy po jednym żółtku i cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy ciasto do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto na wielkość tortownicy, a reszty ciasta formuję boczki o wysokości około 2,5 cm. Ciasto na dnie tortownicy nakłuwam widelcem. Tortownicę wstawiam do zamrażarki i rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Ciasto wstawiam do rozgrzanego piekarnika i podpiekam 15 minut.

W tym czasie szykuję marcepanowe nadzienie.

Składniki na marcepanowe nadzienie:

125 g masła

90 g (3/4 szklanki) cukru pudru

2 jajka

125 g (1 ¼ szklanki) mielonych migdałów

50 ml Amaretto

20 g (1 łyżka) mąki

3 łyżki dżemu pomarańczowego

Przygotowanie:

Masło, cukier puder i jajka ubijamy, dodajemy migdały, Amaretto i mąkę, i mieszamy łopatką.

Podpieczony spód wyciągam z piekarnika, wykładam na ciasto dżem pomarańczowy i przygotowane marcepanowe nadzienie. Tortownicę wstawiam ponownie do piekarnika na 35-40 minut, aż nadzienie nabierze złotego koloru. Upieczone ciasto wyciągam z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. Wystygniętą tartę smaruję rozpuszczoną w śmietance czekoladą.

Składniki:

50 g czekolady

50 ml śmietanki

Przygotowanie:

Śmietankę podgrzewam, wkruszam do niej czekoladę. Mieszam, aż czekolada się rozpuści. Czekoladę wykładam na ciasto i odstawiam do zastygnięcia. Następnie wykładam krem czekoladowy.

Stężały krem czekoladowy ubijam na puszystą masę, krem przekładam do rękawa i wykładam krem na marcepanową tartę. Tak przygotowaną tartę dowolnie ozdabiam.

Tarta marcepanowo-czekoladowa gotowa. Smacznego 🙂

Tarta marcepanowo-czekoladowa

Tarta marcepanowo-czekoladowa

Tarta marcepanowo-czekoladowa

Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here