Ekspresowy sernik na zimno
Przepis na ten sernik znalazłam w „słodko-sentymentowym” zeszycie i myślę, że jest doskonały dla wszystkich zabieganych.
Ekspresowy sernik na zimno robi się po prostu w mgnieniu oka i ma bardzo krótką listę składników 😊
Składniki:
500 g twarogu (może być z wiaderka)
2 galaretki w ulubionych smakach (u mnie to przeźroczysta winogronowa i malinowa)
200 ml śmietanki 30-36%
10-12 ciasteczek petite beurre (kakaowe lub maślane)
200 g ulubionych owoców (opcjonalnie)
Każdą galaretkę rozpuszczam w 250 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia.
Twaróg dzielę na dwie miski, śmietankę ubijam i dzielę po równo do dwóch porcji twarogu.
Każdą porcję delikatnie mieszam, dodaję wystygniętą galaretkę i lekko miksuję do połączenia składników.
Do foremki na babkę o średnicy górnej 20-22 cm wlewam pierwszą porcję twarogu z galaretką, wciskam w masę połowę porcji owoców, układam połowę ciasteczek i wstawiam do lodówki do zastygnięcia.
Następnie tak samo postępuję z drugą warstwą. Sernik wstawiam do lodówki do zastygnięcia.
Żeby sprawnie wyciągnąć ciasto z foremki do babki, zanurzam foremkę na kilka sekund w gorącej wodzie, a po chwili sernik powinien wyjść.
Wykonując sernik w standardowej blaszce, zaczynamy od układania ciasteczek, na to pierwszą masę, wciskamy owoce, układamy ciasteczka, po zastygnięciu wylewamy drugą masę i ponownie odstawiamy do zastygnięcia.
Górę ciasta ozdabiam owocami i ekspresowy sernik na zimno gotowy 😊
Smacznego 😊
2 komentarze
Beata M.
Doskonały serniczek. Chętnie zjadłabym kawałek. 😉
Karolina
🙂 Dziękuję 🙂 Gorąco polecam, jest bardzo szybki i smaczny 🙂