Sernik chałwowy
Przepyszny sernik chałwowy – czyli propozycja dla miłośników chałwy, sernika i czekolady.
To smak, który warto wypróbować 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na spód:
200 g ciasteczek petite beurre
80 g stopionego masła
1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Ciasteczka blenduję i dodaję razem z kakao do roztopionego masła. Mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wykładam papierem do pieczenia, wsypuję ciasteczkową masę i wylepiam dno i boczki.
Tortownicę wstawiam do lodówki, a w tym czasie przygotowuję masę serową.
Składniki na masę serową:
400 g serków waniliowych (typu Danio lub podobne)
400 g zmielonego twarogu
1 łyżka mąki pszennej
4 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
200 g chałwy (u mnie kakaowa, stąd kolor sernika)
200 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Serki waniliowe, twaróg, mąkę, jajka, cukier waniliowy i połowę chałwy umieszczam w misce i miksuję do uzyskania jednolitej masy.
Śmietankę ubijam, dodaję do masy serowej i delikatnie mieszam łopatką. Na koniec wkruszam pozostałą chałwę i ponownie mieszam łopatką.
Masę serową wlewam do tortownicy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 75 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam zamknięty na 5 minut. Następnie uchylam piekarnik i zostawiam ponownie na 5 minut.
Po tym czasie wyciągam sernik i odstawiam do całego wystygnięcia, najlepiej na całą noc (kiedy wystygnie, wstawiam go do lodówki).
Następnego dnia przygotowuję polewę.
Składniki na polewę:
60 g czekolady mlecznej
50 ml śmietanki 30%
50 ml Amaretto (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Śmietankę podgrzewam, wkruszam czekoladę, chwilę czekam i mieszam do połączenia się składników. Na koniec możecie dodać Amaretto – świetnie podkręca smak polewy 🙂
Sernik chałwowy gotowy. Smacznego 🙂