
Śmietanowiec z borówkami
Śmietanowiec z borówkami to przepyszny „niby-sernik” zrobiony na bazie kwaśnej śmietany. Jest lżejszy niż tradycyjny sernik, bardziej puszysty, ale zapewniam Was, że równie pyszny. Przepis na to rewelacyjne ciasto dostałam od Pani Renaty. Dodałam coś od siebie, a jakże ;), i przedstawiam Wam Śmietanowca w wersji z borówkami.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na frużelinę borówkową:
300 g borówek (mogą być mrożone)
2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Borówki i sok z cytryny umieszczam w rondelku i podgrzewam. Kiedy borówki puszczą lekko sok, dodaję mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość energicznie mieszam, aż borówki zgęstnieją. Frużelinę odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie przygotowuję kruche ciasto.
Składniki na kruche ciasto:
250 g masła
½ szklanki cukru
5 żółtek
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatam. Ciasto dzielę w proporcji 2/3 do 1/3. Mniejszą część wkładam do lodówki, a większą rozwałkowuję i wkładam do blaszki wyłożonej papierem (u mnie rozmiar 25×30 cm, ale możecie użyć też trochę większej blaszki). Ciasto nakłuwam widelcem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 20 minut, a w tym czasie przygotowuję masę śmietanową.
Składniki na masę śmietanową:
5 białek
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (proszek)
1200 ml kwaśnej śmietany 18%
Sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Białka ubijam dodając powoli cukier. Piana musi być sztywna. Następnie wsypuję budynie i dodaję śmietanę oraz sok z cytryny. Całość mieszam do połączenia się składników i wylewam masę na podpieczony spód. Na masę wykładam kleksami frużelinę. Następnie patyczkiem lub trzonkiem łyżki robię „esy-floresy”, żeby uzyskać delikatny borówkowy wzorek w masie. Na koniec wyciągam pozostałe ciasto z lodówki i rozkruszam (lub trę na tarce) na masie śmietankowej. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 40 minut. Następnie uchylam piekarnik i zostawiam śmietanowca na 5 minut, po czym wystawiam ciasto do wystygnięcia.
Wystygnięte ciasto wstawiam do lodówki, najlepsze jest na drugi dzień.
Śmietanowiec z borówkami gotowy. Możecie podawać go z czekoladą, cukrem pudrem, bitą śmietaną lub „solo”. Smacznego 🙂

Tarta z morelami i bezą

Torcik jagodowy
Zobacz również

Ciastka czekoladowe bez pieczenia
1 lutego, 2023
Ciasto marchewkowe ze śliwkami
19 października, 2021
2 komentarze
https://azgotuj.blogspot.com/
Pyszne ciasto i piękne ma kolory:)
Karolina
Bardzo dziękuję 🙂 Faktycznie frużelina borówkowa nadaje mu dużego uroku 🙂 Pozdrawiam serdecznie i polecam 🙂