Sernik z 10 jajek
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Serniki

Sernik z 10 jajek

Taki sernik z 10 jajek to ciasto z sentymentem. Przepis pochodzi ze „słodkosentymentowego zeszytu” i doczekał się w końcu „zdigitalizowania” 😊

Powiem krótko – jest rewelacyjny.

Składniki na ciasto:

1/3 szklanki cukru

1 jajko

1 łyżka cukru waniliowego

2 łyżki kakao

135 g masła

2 ¼ szklanki mąki (typ 405 – 500)

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masło, cukier, jajko, cukier waniliowy i kakao ucieram mikserem, dodaję mąkę i proszek do pieczenia, mieszam krótko mikserem, a następnie wykładam ciasto na stolnicę i zagniatam.

Składniki na masę twarogową:

1 kg twarogu

10 jajek

¾ szklanki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka cukru waniliowego

Jajka ubijam z cukrem, dodaję na raz cały twaróg, mieszam mikserem do połączenia składników. Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną i jeszcze krótko mieszam.

Ciasto czekoladowe dzielę w proporcji 2/3 do 1/3.

2/3 ciasta rozwałkowuję na wielkość blaszki (30 x 35 cm). Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wykładam rozwałkowane ciasto, wlewam masę serową, a na górze układam 1/3 ciasta czekoladowego w dowolnej formie (u mnie to paseczki, mogą być również kawałeczki, można też włożyć ciasto do lodówki i następnie zetrzeć na tarce).

Sernik wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę 70 minut. Po upieczeniu uchylam piekarnik i zostawiam ciasto jeszcze na 15 minut.

Sernik z 10 jajek jest najlepszy na drugi, albo nawet trzeci dzień po schłodzeniu. Ten czas nadaje mu fantastycznego smaku.

Smacznego 😊

Uwaga: szklanka 200 ml

Sernik z 10 jajek
Sernik z 10 jajek
Sernik z 10 jajek
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarzy 6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *