
Sernik z 10 jajek
Taki sernik z 10 jajek to ciasto z sentymentem. Przepis pochodzi ze „słodkosentymentowego zeszytu” i doczekał się w końcu „zdigitalizowania” 😊
Powiem krótko – jest rewelacyjny.
Składniki na ciasto:
1/3 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
135 g masła
2 ¼ szklanki mąki (typ 405 – 500)
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masło, cukier, jajko, cukier waniliowy i kakao ucieram mikserem, dodaję mąkę i proszek do pieczenia, mieszam krótko mikserem, a następnie wykładam ciasto na stolnicę i zagniatam.
Składniki na masę twarogową:
1 kg twarogu
10 jajek
¾ szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
Jajka ubijam z cukrem, dodaję na raz cały twaróg, mieszam mikserem do połączenia składników. Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną i jeszcze krótko mieszam.
Ciasto czekoladowe dzielę w proporcji 2/3 do 1/3.
2/3 ciasta rozwałkowuję na wielkość blaszki (30 x 35 cm). Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wykładam rozwałkowane ciasto, wlewam masę serową, a na górze układam 1/3 ciasta czekoladowego w dowolnej formie (u mnie to paseczki, mogą być również kawałeczki, można też włożyć ciasto do lodówki i następnie zetrzeć na tarce).
Sernik wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę 70 minut. Po upieczeniu uchylam piekarnik i zostawiam ciasto jeszcze na 15 minut.
Sernik z 10 jajek jest najlepszy na drugi, albo nawet trzeci dzień po schłodzeniu. Ten czas nadaje mu fantastycznego smaku.
Smacznego 😊
Uwaga: szklanka 200 ml





Piernik dojrzewający

Pierniki malinowe
Może Ci się spodobać

Gofry czyli wafels
4 lipca, 2019
Serduszka dla Mamy
23 maja, 2019
komentarze 2
Ba
Wygląda przepysznie. Dziś lub jutro go wypróbuje. Na jaką wielokość blachy jest to przepis?
Karolina
🙂 Blaszka około 30x35cm 🙂 Miłego pieczenia 🙂