Tort kawowo-czekoladowy
A żeby być dokładną to tort kawowo-czekoladowy z żelką z czarnej porzeczki. Doskonałe połączenie, a czarna porzeczka świetnie przełamuje smak kawy i czekolady.
UWAGA: szklanka 200 ml
Składniki na biszkopt o średnicy 20 cm:
5 jajek
½ szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie zmniejszam obroty miksera o połowę i dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając.
Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewam, mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka.
Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił).
Składniki na żelkę:
220 g dżemu z czarnej porzeczki
1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:
Żelatynę zalewam odrobiną zimnej wody i odstawiam do napęcznienia, następnie dodaję 2 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszam. Dżem podgrzewam w rondelku, ale nie zagotowuję, dodaję żelatynę i dokładnie mieszam. Dżem wylewam na głęboki talerz lub do foremki o średnicy 15 cm i wstawiam do lodówki.
Nasączenie tortu:
1 szklanka letniej herbaty z cytryną
Składniki na krem czekoladowy:
150 g czekolady gorzkiej
200 ml śmietanki 30-36%
Przygotowanie:
Czekolady kruszę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie ubijam śmietankę na sztywno. Następnie dodaję śmietankę partiami do czekolady i delikatnie mieszam do uzyskania musu.
Składniki na krem kawowy:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki żelatyny
150 ml śmietanki 30%
100 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Kawę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia. Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. Następnie dodaję do żelatyny trochę gorącej wody i mieszam do całkowitego rozpuszczenia.
Śmietankę ubijam, dodaję następnie mascarpone i cukier puder, całość miksuję. Na koniec dodaję wystygniętą kawę i przestygniętą żelatynę. Całość miksuję.
Składanie tortu:
Pierwszy blat nasączam 1/3 herbaty, wykładam krem czekoladowy (krem można dodatkowo posypać pokrojonymi orzechami lub płatkami migdałów), przykrywam drugim blatem, który również nasączam.
Wykładam połowę kremu kawowego, na kremie kładę żelkę z czarnej porzeczki, a na górę resztę kremu kawowego. Całość przykrywam trzecim blatem, który nasączam pozostałą herbatą.
Tort wstawiam na kilka godzin do lodówki.
Tynk i ozdoby wykonałam z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej. Do kremu wykorzystałam 600 g masła.
Po przepis na krem na bezie szwajcarskiej odsyłam Was do Akademii Tortu.
Tort kawowo-czekoladowy gotowy. Smacznego 😊
4 komentarze
Magda
Przepyszny. Rozpływa się w ustach. Doskonale wyważone smaki.
A w twoim wykonaniu dodatkowo przepiękny 😍
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 Połączenie kawy i czekolady to chyba zestaw doskonały 🙂 Tort miał być mega radosny i wiosenny – chyba się udało 😀
Nina
Przepiekne kwiaty na torcie. Czy trudno takie zrobic? z jakiego są zrobione kremu?
Karolina
Bardzo dziękuję 🙂 Kwiaty są robione z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej. Przyznam, że byłam na kursie z robienia takich kwiatków. Trochę wymagają pracy, ale kto nie próbuje 😉 Polecam filmiki na youtube 🙂