Racuchy drożdżowe
Bez pieczenia,  Drożdżowe,  W 30 minut

Racuchy drożdżowe

Taki deser mogłabym jeść każdego dnia ? Racuchy drożdżowe są pulchne i przepyszne. Smakują wspaniale z cukrem pudrem, ulubionym dżemem czy czekoladą. Najlepsze oczywiście lekko ciepłe ?

A do tego można je przygotować w 30 minut! Przepis na te racuchy drożdżowe znalazłam na starych skrawkach wyciętych z gazety przez mamę.

Składniki na około 10 sztuk:

1 ½ szklanki mąki

2 dag drożdży

2 żółtka

1 szklanka mleka

2 łyżki masła

1,5 łyżki cukru pudru

Olej

Sól

Opcjonalnie:

Skórka z cytryny

Rodzynki

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml

Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję 1 łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. W tym czasie ucieram żółtka z cukrem pudrem. Masło roztapiam.

Kiedy drożdże wyrosną dodaję je razem z ciepłym mlekiem, żółtkami z cukrem, masłem oraz szczyptą soli do mąki i całość energicznie mieszam lub miksuję (dodaję skórkę z cytryny i rodzynki i ponownie mieszam).

Olej rozgrzewam na patelni i łyżką kładę porcje ciasta. Smażę z obu stron na złoto.

Najlepiej smakują ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Smacznego ?

Racuchy drożdżowe
Racuchy drożdżowe
Racuchy drożdżowe
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *