Racuchy drożdżowe
Taki deser mogłabym jeść każdego dnia 🙂 Racuchy drożdżowe są pulchne i przepyszne. Smakują wspaniale z cukrem pudrem, ulubionym dżemem czy czekoladą. Najlepsze oczywiście lekko ciepłe 🙂
A do tego można je przygotować w 30 minut! Przepis na te racuchy drożdżowe znalazłam na starych skrawkach wyciętych z gazety przez mamę.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na około 10 sztuk:
1 3/4 szklanki mąki
2 dag drożdży
1 żółtko
1 jajko
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
1,5 łyżki cukru pudru
Olej
Sól
Opcjonalnie:
Skórka z cytryny
Rodzynki
Przygotowanie:
Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję 1 łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. W tym czasie ucieram jajko i żółtko z cukrem pudrem. Masło roztapiam.
Kiedy drożdże wyrosną dodaję je razem z ciepłym mlekiem, jajkami z cukrem, masłem oraz szczyptą soli do mąki i całość energicznie mieszam lub miksuję (dodaję skórkę z cytryny i rodzynki i ponownie mieszam).
Olej rozgrzewam na patelni i łyżką kładę porcje ciasta. Na średnim ogniu smażę z obu stron na złoto.
Najlepiej smakują ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Racuchy drożdżowe gotowe. Smacznego 🙂
4 komentarze
Zuza
ale smakowite 😀
Karolina
Dziękuję 🙂 Polecam gorąco 🙂 Trudno się oprzeć 🙂
Słodko Słodka
Świetne,lubimy takie cuda 🙂
Karolina
Dzięki wielkie 🙂 Oj my też 🙂