
Chleb z gara
Chyba najbardziej popularny przepis na chleb, czyli chleb z gara. Świetnie rośnie, jest pyszny, łatwy i uda się każdemu.
Składniki:
800 g mąki pszennej chlebowej (typ 720 lub 750, ale wyjdzie też z 550 😉 )
550 ml ciepłej wody
2 łyżki letniego mleka
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
2 łyżki oleju
Dodatkowo: pestki słonecznika lub dyni
Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję cukrem i zalewam mlekiem. Odstawiam do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Kiedy drożdże wyrosną, umieszczam wszystkie składniki (oprócz pestek słonecznika) w misce (może być miska miksera) i mieszam dokładnie, wyrabiam chwilę, aż ciasto będzie gładkie. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na co najmniej godzinę (polecam dłużej 2-3 godziny).
Następnie wstawiam garnek (średnica 22-26 cm) do piekarnika i rozgrzewam piekarnik do 250 stopni.
Wyciągam gorący garnek (smaruję go zawsze delikatnie olejem. Nie ma takiej konieczności, ponieważ chleb wyjdzie również bez posmarowania, ale wolę mieć pewność 😊 ), wkładam wyrośnięte ciasto do garnka, ciasto smaruję delikatnie ciepłą wodą, posypuję ziarnami, przykrywam pokrywką i wstawiam do rozgrzanego piekarnika.
Piekę pod przykryciem 30 minut w temperaturze 250 stopni, a następnie ściągam pokrywkę, zmniejszam temperaturę do 230 stopni i piekę kolejne 30 minut.
Po upieczeniu wyciągam chleb od razu z piekarnika i z garnka, odkładam na kratkę do wystygnięcia. Chleb z gara gotowy.
Smacznego 😊

Kulki orzechowo-rumowe

Krem czekoladowy Complete
Może Ci się spodobać

Chlebek bananowo-orzechowy
30 marca, 2020
Wiedeński tort na waflach
14 sierpnia, 2019
komentarze 2
Monika
Witam. Chlebet wygląda wspaniale 🙂 Czy zamiast garczka można użyć naczynia żaroodpornego? 🙂 Pozdrawiam
Karolina
Dzień dobry 🙂 Dziękuję 🙂 Można, oczywiście. Chodzi o to, aby chleb na początku był przykryty, żeby miał wilgotno, wtedy jest bardzo smaczny 🙂