Chleb z gara
Ciasta,  Drożdżowe,  Wytrawnie

Chleb z gara

Chyba najbardziej popularny przepis na chleb, czyli chleb z gara. Świetnie rośnie, jest pyszny, łatwy i uda się każdemu.

Składniki:

800 g mąki pszennej chlebowej (typ 720 lub 750, ale wyjdzie też z 550 😉 )

550 ml ciepłej wody

2 łyżki letniego mleka

25 g drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżka soli

2 łyżki oleju

Dodatkowo: pestki słonecznika lub dyni

Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję cukrem i zalewam mlekiem. Odstawiam do wyrośnięcia na 10-15 minut.

Kiedy drożdże wyrosną, umieszczam wszystkie składniki (oprócz pestek słonecznika) w misce (może być miska miksera) i mieszam dokładnie, wyrabiam chwilę, aż ciasto będzie gładkie. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na co najmniej godzinę (polecam dłużej 2-3 godziny).

Następnie wstawiam garnek (średnica 22-26 cm) do piekarnika i rozgrzewam piekarnik do 250 stopni.

Wyciągam gorący garnek (smaruję go zawsze delikatnie olejem. Nie ma takiej konieczności, ponieważ chleb wyjdzie również bez posmarowania, ale wolę mieć pewność 😊 ), wkładam wyrośnięte ciasto do garnka, ciasto smaruję delikatnie ciepłą wodą, posypuję ziarnami, przykrywam pokrywką i wstawiam do rozgrzanego piekarnika.

Piekę pod przykryciem 30 minut w temperaturze 250 stopni, a następnie ściągam pokrywkę, zmniejszam temperaturę do 230 stopni i piekę kolejne 30 minut.

Po upieczeniu wyciągam chleb od razu z piekarnika i z garnka, odkładam na kratkę do wystygnięcia. Chleb z gara gotowy.

Smacznego 😊  

Chleb z gara
Chleb z gara
Chleb z gara
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *