Blok czekoladowy PREMIUM
Świąteczny blok czekoladowy PREMIUM – ta wersja z pewnością Was zachwyci.
Wszyscy znamy tradycyjny blok czekoladowy, jest pyszny i wciągający. Ale dzisiaj proponuję Wam wersję PREMIUM – ogrom przepysznych składników razem – ta wersja zachwyci każdego.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na masę:
200 g masła
100 g ulubionej czekolady
2/3 szklanki cukru
125 ml mleka
3 łyżki kakao
1 ½ szklanki mleka w proszku
¾ szklanki mielonych orzechów (ulubionych, u mnie arachidowe ze względu na uczulenia domowników 🙂 )
Przygotowanie:
Masło, cukier, mleko i łyżkę kakao rozpuszczam w średniej wielkości garnku. Następnie dodaję połamaną czekoladę i mieszam do momentu, aż czekolada się rozpuści. Masę odstawiam do przestygnięcia na około 20 minut.
W tym czasie przygotowuję dodatki, które zadecydują, że blok będzie wersją PREMIUM.
Składniki dodatków:
2 garście prażonych płatków migdałowych
2 garście orzechów (ulubionych)
100 g ciasteczek korzennych i pierników
10 suszonych śliwek
3 garście skórki pomarańczowej
2 garście rodzynek
2 garście siekanych orzeszków arachidowych
2 garście płatków kukurydzianych (opcjonalnie, dodadzą trochę chrupkości)
Przygotowanie:
Ciastka korzenne i pierniki łamię na małe kawałki, śliwki kroję w kostkę. Wszystkie składniki mieszam w misce i odstawiam.
Teraz wracam do przestygniętej masy.
Mleko w proszku mieszam z 2 łyżkami kakao i mielonymi orzechami, dodaję do przestudzonej masy. Mieszam dokładnie, aż suche składniki połączą się z masą.
Na koniec wsypuję wszystkie dodatki i dokładnie mieszam.
Masę wykładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub do foremki silikonowej i wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc.
Kiedy masa zastygnie, blok czekoladowy PREMIUM jest gotowy do krojenia i do jedzenia.
Smacznego 😀