Szarlotka w słoiku
Pyszniutka, szybciutka i wciągająca – takie właśnie jest szarlotka w słoiku.
Z podanej porcji przygotujesz 4 pokaźne porcje, wszystko bez pieczenia.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
3 szt. (600g) jabłek
¼ szklanki wody
2 łyżki rumu
1/3 łyżeczki kardamonu
1/3 łyżeczki imbiru
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru
180 g mascarpone
300 ml śmietanki 30%
2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
12 sztuk ciasteczek, biszkoptów lub 4 garście granoli
Dodatkowo do ozdoby:
Orzechy, prażone migdały, kokos, czekolada
Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. W rondelku umieszczam jabłka, kardamon, imbir, cynamon, cukier, dolewam wodę i rum i całość smażę około 7 minut, aż wszystko się lekko zredukuje . Jabłka będą lekko twarde.
Śmietankę ubijam, dodaję do niej mascarpone i mleko skondensowane i delikatnie miksuję do połączenia się składników.
Na dno 4 słoiczków lub pucharków o pojemności ok. 300 ml kruszę ciasteczka, wykładam krem mascarpone (4 łyżki zostawiam), na krem kładę smażone jabłka i na jabłka pozostały krem mascarpone.
Całość przyozdabiam pokrojoną w kostkę czekoladą, orzechami, migdałami, kokosem… (tutaj używamy składników, które najbardziej lubimy).
Szarlotka w słoiku gotowa. Smacznego 😊
8 komentarzy
Karol
Prezentuje się przepysznie, trzeba koniecznie zrobić 😁
Karolina
Koniecznie 🙂 Polecam 🙂
Szarlotka w słoiku
Szarlotkę robiła moja babcia na Boże Narodzenie i w Ten Jedyny Czas ciasto smakowało wyjątkowo, chcę pdf.
Karolina
Babcina szarlotka nie ma sobie równych, zawsze będzie najlepsza 🙂 Pdf już leci 🙂 Pozdrawiam
Basia
Świetny pomysł na te słoiczki. Całkiem oryginalny pomysł podania, można mile zaskoczyć gości.
Karolina
O tak, zdecydowanie 🙂 Bardzo polecam. U mnie zjadali nawet przeciwnicy szarlotek 🙂 Pozdrawiam 🙂
Marta
Ładnie i smakowicie się prezentuje. Deser i dla domowników i dla gości. 🙂
Karolina
Dokładnie tak, to deser dla wszystkich. Jest smakowity, polecam 🙂