Szarlotka w słoiku
Bez pieczenia,  Ciasta,  W 30 minut

Szarlotka w słoiku

Pyszniutka, szybciutka i wciągająca – takie właśnie jest szarlotka w słoiku.

Z podanej porcji przygotujesz 4 pokaźne porcje, wszystko bez pieczenia.

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki:

3 szt. (600g) jabłek

¼ szklanki wody

2 łyżki rumu

1/3 łyżeczki kardamonu

1/3 łyżeczki imbiru

1 czubata łyżeczka cynamonu

1 łyżka cukru

180 g mascarpone

300 ml śmietanki 30%

2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego

12 sztuk ciasteczek, biszkoptów lub 4 garście granoli

Dodatkowo do ozdoby:

Orzechy, prażone migdały, kokos, czekolada

Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. W rondelku umieszczam jabłka, kardamon, imbir, cynamon, cukier, dolewam wodę i rum i całość smażę około 7 minut, aż wszystko się lekko zredukuje . Jabłka będą lekko twarde.

Śmietankę ubijam, dodaję do niej mascarpone i mleko skondensowane i delikatnie miksuję do połączenia się składników.

Na dno 4 słoiczków lub pucharków o pojemności ok. 300 ml kruszę ciasteczka, wykładam krem mascarpone (4 łyżki zostawiam), na krem kładę smażone jabłka i na jabłka pozostały krem mascarpone.

Całość przyozdabiam pokrojoną w kostkę czekoladą, orzechami, migdałami, kokosem… (tutaj używamy składników, które najbardziej lubimy).

Szarlotka w słoiku gotowa. Smacznego 😊  

Szarlotka w słoiku

Szarlotka w słoiku

Szarlotka w słoiku

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *