Pączki luksusowe
Jest Tłusty Czwartek – muszą być pączki. Nieodwołalnie 🙂
Przepis na pączki luksusowe (świetna nazwa swoją drogą) pochodzi z książki kucharskiej, którą ostatnio sprezentowała mi mama. Książka jest z roku 1982, lekko wyblakła, papier jakości wątpliwej, ale przepis na pączki – rewelacyjny!
Z przepisu można zrobić 20 dużych pączków, które są delikatne, mięciutkie i naprawdę świetne.
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
Składniki:
3 1/2 (500g) szklanki mąki (u mnie tortowa, może być też 500)
10 żółtek ( (zostanie dużo białek, ale polecam babkę piankę, albo bezy migdałowe)
½ szklanki cukru
8 dag drożdży świeżych
100 g masła
½ szklanki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 kieliszek wódki (50 ml)
Szczypta soli
Dodatkowo:
Ulubiony dżem lub powidła
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Mleko należy zagotować. Pół szklanki mąki zalewamy gorącym mlekiem (2 łyżki zostawiamy do drożdży) i dobrze mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Resztę mąki wsypujemy do miski. Drożdże zasypujemy 1 łyżką cukru i zalewamy pozostałym mlekiem, rozprowadzamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, aż będę puszyste i białe. Masło rozpuszczamy.
Do mąki dodajemy zaparzoną mąkę , wyrośnięte drożdże, ubite żółtka z cukrem, wódkę, sól. Całość mieszamy i wyrabiamy za pomocą łyżki lub ręką. Ciasto ma być klejące, ale nie lejące, jeśli jest zbyt lejące, dodaj jeszcze 1/2 szklanki mąki). Kiedy składniki delikatnie się połączą dodajemy roztopione masło. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia (około 50 minut).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 4 kawałki. Stolnicę podsypujemy mąką i każdy kawałek rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawamy krążki, na którym kładziemy łyżeczkę dżemu lub powideł i przykrywamy drugim krążkiem. Boki zlepiamy, dociskamy i delikatnie jeszcze obracamy w rękach, żeby pączek nabrał okrągłego kształtu.
Tak przygotowane pączki układamy na desce podsypanej mąką i odstawiamy w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut).
Do szerokiego garnka wlewamy olej na wysokość ok. 5-6 cm. Olej rozgrzewamy i smażymy pączki z obydwu stron (smażyłam na połowie mocy kuchenki elektrycznej, żeby nie za szybko, bo pączki mogą być surowe w środku).
Po usmażeniu odkładamy pączki na papier kuchenny, a następnie układamy je na blaszce lub papierze do pieczenia i przygotowujemy lukier.
Składniki na lukier:
2 szklanki cukru pudru
½ szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cytryny (opcjonalnie)
Wszystkie składniki mieszamy. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki, dodajemy jeszcze cukru pudru.
Tak przygotowanym lukrem oblewam pączki.
I to już wszystko. Muszę powiedzieć, że niezwykle trudno było się powstrzymać już w trakcie smażenia 🙂
Pączki luksusowe gotowe 🙂 Smacznego 🙂
6 komentarzy
Anna
Hej, wczoraj zrobiłam pączki pieczone. 😊 Jednak te prawdziwe są smażone. Zdjęcia zachęcają by podejść i do wersji smażonej z Twojego przepisu!! 😁
Karolina
Dziękuję 🙂 Mam takie same odczucia 🙂 Pączek smażony rządzi. Polecam przepis, bo pączki są naprawdę delikatne 🙂
Marta
Robiłam paczki z Pani przepisu pierwszy raz i są mega smaczne miękkie i delikatne. Polecam!!!
Karolina
🙂 Bardzo się cieszę 🙂 U nas od kilku lat to najlepszy przepis i bardzo lubię się nim dzielić 🙂 Życzę smacznego 🙂
Asia
Witam, mam pytanko dlaczego pączki byly dobrze sklejone a podczas smazenia rozklejały sie na dwa krązki?
Karolina
To znaczy, że było albo za dużo mąki pomiędzy krążkami, albo jednak nie do końca ściśnięte boczki 🙂 Dobrze jest nawet 2-3 razy okrążyć kółeczko dociskając palcami i poprawiając sklejenie 🙂 Nie wiem, czy dobrze to wytłumaczyłam, 🙂