Tarta budyniowa z ciemnymi owocami
Ciasta,  Fit na słodko,  W 30 minut

Tarta budyniowa z ciemnymi owocami

Tarta budyniowa z ciemnymi owocami to propozycja idealna na lato, kiedy na każdym rogu czekają na nas świeże owoce. Moja wersja jest z borówkami i jeżynami, ale możecie użyć owoców, na które akurat macie ochotę. Tartę wykonałam w wersji „rustykalnej”, ponieważ nie miałam akurat dostępu do blaszki 😀 Użyłam ksylitolu, żeby było trochę zdrowiej 😉

Składniki:

2,5 szklanki mąki

1 szczypta soli

1 budyń waniliowy (40g)

4 łyżki ksylitolu (jeśli chcesz, możesz użyć 2,5 łyżki cukru pudru, ciasto będzie wtedy delikatniejsze)

1 jajko

1 żółtko

110 g masła

Uwaga: szklanka 200 ml

Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam (można to zrobić również przy użyciu miksera planetarnego).

Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 4mm, kształtem powinno przypominać koło, ale nie musi być regularne.

Nadzienie:

400 g owoców (u mnie to borówki i jeżyny)

1 łyżka mąki

1 łyżka ksylitolu lub cukru

Owoce mieszam z mąką i ksylitolem i wysypuję na środek rozwałkowanego ciasta. Boczki zakładam do środka lekko je zlepiając.

Ciasto smaruję mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 min., aż zrobi się ciemnozłote.

Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem, podawać z bitą śmietaną lub lodami.

Tarta budyniowa z ciemnymi owocami gotowa. Smacznego 😊

Tarta budyniowa z ciemnymi owocami

Tarta budyniowa z ciemnymi owocami

Tarta budyniowa z ciemnymi owocami
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *