Tarta budyniowa z ciemnymi owocami
Tarta budyniowa z ciemnymi owocami to propozycja idealna na lato, kiedy na każdym rogu czekają na nas świeże owoce. Moja wersja jest z borówkami i jeżynami, ale możecie użyć owoców, na które akurat macie ochotę. Tartę wykonałam w wersji „rustykalnej”, ponieważ nie miałam akurat dostępu do blaszki 😀 Użyłam ksylitolu, żeby było trochę zdrowiej 😉
Składniki:
2,5 szklanki mąki
1 szczypta soli
1 budyń waniliowy (40g)
4 łyżki ksylitolu (jeśli chcesz, możesz użyć 2,5 łyżki cukru pudru, ciasto będzie wtedy delikatniejsze)
1 jajko
1 żółtko
110 g masła
Uwaga: szklanka 200 ml
Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam (można to zrobić również przy użyciu miksera planetarnego).
Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 4mm, kształtem powinno przypominać koło, ale nie musi być regularne.
Nadzienie:
400 g owoców (u mnie to borówki i jeżyny)
1 łyżka mąki
1 łyżka ksylitolu lub cukru
Owoce mieszam z mąką i ksylitolem i wysypuję na środek rozwałkowanego ciasta. Boczki zakładam do środka lekko je zlepiając.
Ciasto smaruję mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 min., aż zrobi się ciemnozłote.
Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem, podawać z bitą śmietaną lub lodami.
Tarta budyniowa z ciemnymi owocami gotowa. Smacznego 😊
2 komentarze
Kasiaa
świetne!
Karolina
Bardzo dziękuję 🙂 Polecam 🙂 🙂