Kolorowy makowiec
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Wielkanoc

Kolorowy makowiec

Przepis na kolorowy makowiec pochodzi ze „słodkosentymentowego zeszytu”, czyli będzie miał z dobrych 35 lat… a może trochę więcej? Już sama nie wiem, ale wiem, że nadszedł czas na zaprezentowanie go światu 😉

Myślę, że kolorowy makowiec będzie idealnym ciastem na święta.

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na makowe ciasto:

2,5 szklanki (200 g) mielonego maku

1 szklanka mleka

¾ szklanki cukru

8 jajek

¾ szklanki mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Mak zalewam wrzącym mlekiem, mieszam i odstawiam do wystygnięcia.

Żółtka ubijam z cukrem, cały czas miksując dodaję mak i następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Na koniec ubijam białka i dodaję do masy makowej. Całość mieszam łopatką.

Ciasto wylewam do blaszki wyłożonej papierem, wielkość 20×30 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 40-45 minut, do suchego patyczka.

Upieczone ciasto odstawiam do wystygnięcia.

A teraz zabieram się za masę.

Składniki na masę:

850 ml mleka

¼ szklanki cukru

3 łyżki mąki tortowej

200 g masła

2 galaretki w różnych kolorach (u mnie agrestowa i wiśniowa)

Przygotowanie:

100 ml mleka mieszam z mąką

Do 750 ml mleka dodaję cukier i masło, mleko gotuję. Do gotującego się mleka dodaję mleko wymieszane z mąką i mieszam energicznie, aż masa zgęstnieje.

Tak przygotowaną masę dzielę na pół i do każdej połówki dodaję po galaretce. Mieszam dokładnie, aż galaretka się rozpuści. Masy odstawiam do przestygnięcia.

Teraz mogę złożyć ciasto:

Ciasto makowe kroję na dwa blaty. Każdy blat nasączałam wodą z sokiem z pomarańczy (może być też cytryna, herbata, dowolny sok).

Pierwszy blat umieszczam w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej w rancie, masa na początku jest dosyć płynna i rant świetnie ją przytrzyma).

Na blat wylewam pierwszy kolor kremu. Kładę drugi blat ciasta i wylewam drugi kolor kremu i ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Górę ciasta możecie dowolnie przyozdobić. U mnie to po prostu kawałeczki czekolady, ale świetnie nadadzą się wiórki czekoladowe, kokosowe, prażone płatki migdałowe, wzorki z rozpuszczonej czekolady…

Kolorowy makowiec gotowy. Smacznego ????

Kolorowy makowiec

Kolorowy makowiec

Kolorowy makowiec

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here