Chałka
Chałka to zdecydowanie wspomnienie z dzieciństwa i obiekt pożądania, kiedy przechodzi się obok piekarni 🙂 Należy ponoć do wypieków, który mają przynosić szczęście. Dlatego w niektórych krajach chałka pieczona jest chętnie na Boże Narodzenie, Nowy Rok, czy Wielkanoc.
Jestem zdania, że szczęście można zaprosić do domu także w innym czasie niż świąteczny, dlatego polecam chałkę zawsze 🙂 Puszysta, mięciutka, pachnąca wanilią… Pycha 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na chałkę długości około 30 cm po upieczeniu:
2 szklanki mąki (użyłam pszennej typ 550)
25 g drożdży
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
125 ml mleka
2 żółtka
1 szczypta soli
75 g masła
Przygotowanie:
Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Drożdże rozkruszam w miseczce, zasypuję 1 łyżką cukru i zalewam 2 łyżkami ciepłego, ale nie gorącego mleka. Drożdże rozprowadzam i odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na około 10-15 minut.
Do miski wsypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, 2 żółtka, pozostały cukier, cukier waniliowy, mleko i wyrośnięte drożdże i wszystkie składniki mieszam, na koniec dodaję rozpuszczone masło i wyrabiam ciasto, aż stanie się jednolite. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
Następnie dzielę ciasto na 3 w miarę równe kawałki. Każdy kawałek rozwałkowuję na rulonik długości około 30 cm. Ruloniki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i splatam jak warkocz, końcówki warkocza łączę/ściskam (zdjęcia pomocnicze poniżej :))
Teraz przygotowuję kruszonkę.
Składniki na kruszonkę:
3 łyżki mąki
1,5 łyżki cukru
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatam, do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Chałkę smaruję białkiem, posypuję kruszonką i odstawiam do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i wkładam chałkę na 20-25 minut, aż się lekko zarumieni.
Najlepsza oczywiście jeszcze ciepła z masłem 🙂
Smacznego 🙂
Zdjęcia pomocnicze do zwijania chałki:
2 komentarze
Słodko Słodka
Do tego kubek ciepłego kakao i jestem w raju 🙂
Karolina
O tak, zdecydowanie tak może wyglądać raj 😉