babka na białym talerzu
Babki i babeczki,  Ciasta,  Vege

Pomarańczowa babka na mące gryczanej (vege)

Czasami przepisy powstają „na życzenie” 😊 To znaczy pojawia się hasło „zrób coś dla mnie” i rozszerzone, błagalne źrenice, które potrafią zmiękczyć nawet największego twardziela. Tak też było w przypadku tej babki 😊

Zatem powstał przepis na pomarańczową babkę na mące gryczanej bez tego i tamtego 😊

Babka jest nie tylko wegańska, ale też bezglutenowa i bez cukru.

Składniki:

2 szklanki mąki gryczanej

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki miodu

6 łyżek musu jabłkowego (100g)

½ szklanki mleka roślinnego

2 łyżki soku z pomarańczy

Otarta skórka z pomarańczy

200 g KASI dla wegan

1 łyżka kakao

Kasię rozpuszczam w rondelku. Mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, miód, mus jabłkowy, mleko roślinne, sok i skórkę z pomarańczy umieszczam w misce i mieszam łyżką. Dodaję tłuszcz i dokładnie mieszam.

¾ masy wlewam do foremki na babę (średnica ok. 20 cm). Do ¼ masy dodaję kakao i dokładnie mieszam. Wlewam część z kakao do foremki.

Babkę piekę w 180 stopniach przez około 35 min. (do suchego patyczka).

Można przygotować polewę czekoladową (przepis na wegańską polewę czekoladową znajdziecie tutaj), albo posypać cukrem pudrem (ale wtedy babka będzie już z cukrem 😊)

Ja wybrałam tym razem opcję sauté 😊😊😊

Po wystygnięciu babka jest gotowa do jedzenia.

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *