Pomarańczowa babka na mące gryczanej (vege)
Czasami przepisy powstają „na życzenie” 😊 To znaczy pojawia się hasło „zrób coś dla mnie” i rozszerzone, błagalne źrenice, które potrafią zmiękczyć nawet największego twardziela. Tak też było w przypadku tej babki 😊
Zatem powstał przepis na pomarańczową babkę na mące gryczanej bez tego i tamtego 😊
Babka jest nie tylko wegańska, ale też bezglutenowa i bez cukru.
Składniki:
2 szklanki mąki gryczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki miodu
6 łyżek musu jabłkowego (100g)
½ szklanki mleka roślinnego
2 łyżki soku z pomarańczy
Otarta skórka z pomarańczy
200 g KASI dla wegan
1 łyżka kakao
Kasię rozpuszczam w rondelku. Mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, miód, mus jabłkowy, mleko roślinne, sok i skórkę z pomarańczy umieszczam w misce i mieszam łyżką. Dodaję tłuszcz i dokładnie mieszam.
¾ masy wlewam do foremki na babę (średnica ok. 20 cm). Do ¼ masy dodaję kakao i dokładnie mieszam. Wlewam część z kakao do foremki.
Babkę piekę w 180 stopniach przez około 35 min. (do suchego patyczka).
Można przygotować polewę czekoladową (przepis na wegańską polewę czekoladową znajdziecie tutaj), albo posypać cukrem pudrem (ale wtedy babka będzie już z cukrem 😊)
Ja wybrałam tym razem opcję sauté 😊😊😊
Po wystygnięciu babka jest gotowa do jedzenia.
Smacznego 😊