Pianka na szejkach
Czyli przepyszny deser bez większych wyrzutów sumienia 😊 Pianka na szejkach to deser bez pieczenia – lekki, puszysty, po prostu pyszny 😊
Składniki:
50 g masła
1 łyżka ksylitolu
2 szklanki biszkoptów bez cukru
Masło i ksylitol rozpuszczam w garnuszku i odstawiam do przestygnięcia. Biszkopty kruszę i dodaję do masła. Całość mieszam. Masę wykładam do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzam i dociskam. Blaszkę wstawiam do lodówki, a w tym czasie przygotowuję piankę.
Składniki:
4 łyżeczki żelatyny
4 miarki szejka czekoladowego w proszku (ja użyłam Complete JuicePlus, jeśli chcesz więcej info, kliknij tutaj 🙂 )
5 łyżek jogurtu naturalnego
525 ml zimnej wody
25 ml gorącej wody
Żelatynę rozpuszczam w 25 ml zimnej wody i odstawiam na chwilę do napęcznienia.
4 miarki szejka miksuję z 500 ml zimnej wody przez około 3-4 minuty, aż szejk zrobi się kremowy. Dodaję jogurt naturalny i ponownie miksuję.
Do żelatyny dodaję 25 ml gorącej wody, dokładnie mieszam, a następnie dodaję 2 łyżki masy szejkowej i dokładnie mieszam. Rozpuszczoną żelatynę wlewam do reszty masy szejkowej i miksuję.
Całość przekładam na spód biszkoptowy do tortownicy, wyrównuję i ponownie wstawiam do lodówki do zastygnięcia.
Kiedy pianka na szejkach zastygnie, przygotowuję polewę czekoladową.
Składniki:
100 g czekolady ciemnej (64% lub więcej)
70 ml śmietanki 18%
1 łyżeczka żelatyny
20 ml zimnej wody
20 ml gorącej wody
Żelatynę zalewam zimną wodą, mieszam i odstawiam do napęcznienia.
Śmietankę podgrzewam w rondelku, zestawiam z ognia i kruszę do niej czekoladę. Chwilę czekam, a następnie mieszam do połączenia składników.
Żelatynę zalewam gorącą wodą, dokładnie mieszam, a następnie wlewam do czekolady i całość mieszam do połączenia się składników.
Polewę wylewam na piankę, rozprowadzam równomiernie, układam ulubione owoce i odstawiam całość do lodówki do zastygnięcia.
Pianka na szejkach gotowa, smacznego 😊