Tort owocowy
Może nie wygląda, ale to tort owocowy. W środku znajdziecie lekkie kremy z ananasem i brzoskwiniami. Nie za słodko i smacznie 😊
Składniki na biszkopt (18-20cm)
4 jajka
½ szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając.
Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka.
Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił).
Do nasączenia tortu:
1 szklanka letniej herbaty
Krem śmietankowy:
400 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
1 mała puszka ananasów
1 mała puszka brzoskwiń
Zimną śmietankę ubijam, dodaję mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i delikatnie miksuję na niskich obrotach.
Żelatynę zalewam odrobiną zimnej wody, czekam aż napęcznieje, dodaję ¼ szklanki gorącej wody, dokładnie mieszam i powoli dodaję do kremu, delikatnie mieszając mikserem.
Krem dzielę na pół. Owoce kroję w kostkę.
Pierwszy blat tortu nasączam 1/3 szklanki herbaty, wykładam połowę kremu, na to pokrojony ananas, przykrywam drugim blatem, który również nasączam, na to drugą połowę kremu, brzoskwinie i przykrywam trzecim blat. Ostatni blat również nasączam.
Tort wstawiam do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
Następnie przygotowuję tynk:
500 g miękkiego masła
1/2 szklanki mleka
6 łyżki mleka w proszku
15 łyżek mleka skondensowanego słodzonego
120 g czekolady
2 łyżka kakao
Masło należy wyciągnąć z lodówki kilka godzin wcześniej, musi być miękkie.
Mleko podgrzewam, ściągam z ognia i dodaję mleko w proszku. Dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia, co jakiś czas mieszam.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do wystygnięcia.
Masło ucieram do białości, dodaję po łyżce mleko skondensowane, cały czas ucieram. Następnie dodaję mleko z mlekiem w proszku i powoli rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dodaję kakao i mieszam do połączenia się składników.
Schłodzony tort wyciągam z lodówki, okładam cienką warstwą kremu, wyrównuję i wstawiam do lodówki na ok 30 minut. Następnie wykonuję drugą warstwę tynku i ponownie tort wędruje do lodówki na 30 minut.
Resztę kremu wykorzystam do zrobienia dekoracji, tylka 1M.
Drip:
40 g czekolady ciemnej
40 ml śmietanki 30%
Śmietankę podgrzewam, następnie kruszę do niej czekoladę, chwilę czekam i mieszam do połączenia się składników. Odstawiam do przestygnięcia. Drip wylewam na schłodzony tort.
Następnie ułożyłam opłatek, a na koniec zrobiłam dekorację z kremu. Tort owocowy gotowy. Smacznego 😊