Tort owocowy
Ciasta,  Torty

Tort owocowy

Może nie wygląda, ale to tort owocowy. W środku znajdziecie lekkie kremy z ananasem i brzoskwiniami. Nie za słodko i smacznie 😊

Składniki na biszkopt (18-20cm)

4 jajka

½ szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając.

Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka.

Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił).

Do nasączenia tortu:

1 szklanka letniej herbaty

Krem śmietankowy:

400 ml śmietanki 30%

250 g mascarpone

2 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

1 mała puszka ananasów

1 mała puszka brzoskwiń

Zimną śmietankę ubijam, dodaję mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i delikatnie miksuję na niskich obrotach.

Żelatynę zalewam odrobiną zimnej wody, czekam aż napęcznieje, dodaję ¼ szklanki gorącej wody, dokładnie mieszam i powoli dodaję do kremu, delikatnie mieszając mikserem.

Krem dzielę na pół. Owoce kroję w kostkę.

Pierwszy blat tortu nasączam 1/3 szklanki herbaty, wykładam połowę kremu, na to pokrojony ananas, przykrywam drugim blatem, który również nasączam, na to drugą połowę kremu, brzoskwinie i przykrywam trzecim blat. Ostatni blat również nasączam.

Tort wstawiam do lodówki, najlepiej na kilka godzin.

Następnie przygotowuję tynk:

500 g miękkiego masła

1/2 szklanki mleka

6 łyżki mleka w proszku

15 łyżek mleka skondensowanego słodzonego

120 g czekolady

2 łyżka kakao

Masło należy wyciągnąć z lodówki kilka godzin wcześniej, musi być miękkie.

Mleko podgrzewam, ściągam z ognia i dodaję mleko w proszku. Dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia, co jakiś czas mieszam.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do wystygnięcia.

Masło ucieram do białości, dodaję po łyżce mleko skondensowane, cały czas ucieram. Następnie dodaję mleko z mlekiem w proszku i powoli rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dodaję kakao i mieszam do połączenia się składników.

Schłodzony tort wyciągam z lodówki, okładam cienką warstwą kremu, wyrównuję i wstawiam do lodówki na ok 30 minut. Następnie wykonuję drugą warstwę tynku i ponownie tort wędruje do lodówki na 30 minut.

Resztę kremu wykorzystam do zrobienia dekoracji, tylka 1M.

Drip:

40 g czekolady ciemnej

40 ml śmietanki 30%

Śmietankę podgrzewam, następnie kruszę do niej czekoladę, chwilę czekam i mieszam do połączenia się składników. Odstawiam do przestygnięcia. Drip wylewam na schłodzony tort.

Następnie ułożyłam opłatek, a na koniec zrobiłam dekorację z kremu. Tort owocowy gotowy. Smacznego 😊

Tort owocowy
Tort owocowy
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *