Przekąska z łososiem
Ciasta,  W 30 minut,  Wytrawnie

Przekąska z łososiem

Dzisiaj będzie wytrawnie, czyli przekąska z łososiem z ciasta francuskiego.

Ciasto francuskie możecie przygotować sami (jak to zrobić, możesz przeczytać tutaj), albo skorzystać z ciasta gotowego, co jest oczywiście znacznie szybsze 😊

Składniki:

1 ciasto francuskie

100 g wędzonego łososia w plastrach,

100 g serka mascarpone

15 pomidorków koktajlowych

Pieprz, zioła prowansalskie

Roszponka

Ciasto kroję na prostokąty wielkości ok. 10 x 5 cm. Prostokąty układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdy prostokąt smaruję mascarpone, zostawiając mały rant z każdej strony.

Układam po kawałku łososia, przekrojone na pół pomidorki, skórką do dołu. Całość przyprawiam pieprzem i ziołami. Boczki zakładam do środka (patrz ostatnie zdjęcie). Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni.

Każdy kawałek dekoruję roszponką i przekąska z łososiem gotowa.

Smacznego 😊

Przekąska z łososiem
Przekąska z łososiem
Przekąska z łososiem
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *