Przekąska z łososiem
Dzisiaj będzie wytrawnie, czyli przekąska z łososiem z ciasta francuskiego.
Ciasto francuskie możecie przygotować sami (jak to zrobić, możesz przeczytać tutaj), albo skorzystać z ciasta gotowego, co jest oczywiście znacznie szybsze 😊
Składniki:
1 ciasto francuskie
100 g wędzonego łososia w plastrach,
100 g serka mascarpone
15 pomidorków koktajlowych
Pieprz, zioła prowansalskie
Roszponka
Ciasto kroję na prostokąty wielkości ok. 10 x 5 cm. Prostokąty układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdy prostokąt smaruję mascarpone, zostawiając mały rant z każdej strony.
Układam po kawałku łososia, przekrojone na pół pomidorki, skórką do dołu. Całość przyprawiam pieprzem i ziołami. Boczki zakładam do środka (patrz ostatnie zdjęcie). Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni.
Każdy kawałek dekoruję roszponką i przekąska z łososiem gotowa.
Smacznego 😊
2 komentarze
Agnieszka
Uwielbiam ciasto francuskie, więc pewnie jutro przetestuję przepis 😀
Karolina
🙂 Polecam. Szybko i bardzo smacznie 🙂