Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Ciasta,  Wytrawnie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Z chrupiącą skórką, smaczny i łatwy – taki właśnie jest chleb pszenno-żytni na zakwasie. Wykorzystałam zakwas suchy. Spróbujcie, bo chleb jest naprawdę łatwy ?

Składniki:

5 dag drożdży

3 łyżki mleka

1 łyżeczka cukru

Drożdże zasypuję cukrem i zalewam letnim mlekiem. Rozprowadzam i odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na około 10 minut.

Pozostałe składniki:

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1800

1 szklanka mąki pszennej typ 550

1,5 szklanki mąki żytniej typ 720

1 torebka suchego zakwasu na ½ kg mąki

3 łyżki oleju

1 łyżka soli

450 ml ciepłej wody

UWAGA: szklanka o pojemności 200 ml

Wszystkie rodzaje mąki umieszczam w misce, dodaję suchy zakwas, olej, sól, wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę. Mieszam dokładnie do uzyskania jednolitej masy (ciasto będzie dosyć luźne i łatwo będzie można je mieszać łyżką).

Dodatkowo:

3 szklanki mąki pszennej 550  

Do wyrobionego wstępnie ciasta dodaję partiami dodatkowe 3 szklanki mąki i wyrabiam chleb. Następnie odstawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Po tym czasie z ciasta formuję bochenek, robię delikatne nacięcia i kładę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (u mnie to najczęściej piekarnik nagrzany do 40-50 stopni). Następnie nagrzewam piekarnik do 200 stopni i piekę chleb około 45 minut, skórka musi być dosyć ciemna, a spód chleba wydawać „głuchy odgłos” przy stukaniu.

Smacznego ?  

Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here