Daktylowe talarki
Te daktylowe talarki są bez dodatku cukru, bez mąki, mają w sobie same zdrowe składniki i są bardzo sycące 🙂
Do tego są łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na około 6-8 talarków:
1 szklanka mielonych orzechów
2 ½ czubatej łyżki masła orzechowego (u mnie 100% i crunchy)
1,5 szczypty soli
2 płaskie łyżeczki nasion chia
3 łyżki wody
1 łyżka błonnika w proszku (opcjonalnie)
10 namoczonych i zmielonych daktyli
Przygotowanie:
Nasiona chia zalewam wodą i odstawiam na 15 minut do napęcznienia.
Do nasion chia dodaję pozostałe składniki i wszystko razem zagniatam, aż składniki się połączą.
Z masy formuję rulon, zawijam go w folię i wkładam do lodówki na 1 godzinę.
Następnie ostrym nożem kroję talarki, które posypałam jeszcze orzechami (orzeszki trzeba docisnąć, żeby się trzymały).
Daktylowe talarki gotowe. Smacznego 🙂