Serowe oponki
Serowe oponki, czyli niekwestionowany bohater karnawału i wspomnienie z dzieciństwa. Szybki i pyszny deser, który najlepiej smakuje oczywiście na ciepło z cukrem pudrem.
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
Składniki na około 25-30 oponek:
3 szklanki mąki
1 szczypta soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
250 zmielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
6 żółtek (z białek możecie zrobić babkę)
2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
Olej do smażenia
Cukier puder
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
Aby zrobić pyszne oponki składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam z nich ciasto, które będzie elastyczne. Z ciasta formuję kulkę, którą kroję na dwie części i każdą część rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawam szklanką kółka, a mniejszym kieliszkiem (lub malutką foremką) kółko lub inny kształt w środku (miałam małe serduszko, więc moje oponki mają też dziurkę w kształcie serduszka 🙂 ).
Na patelnię wlewam olej na wysokość około 2 cm i rozgrzewam (olej nie może być za gorący, żeby oponki się nie spaliły. Na 9 -stopniowej kuchence elektrycznej olej rozgrzewałam na 7,5). Następnie smażę oponki z dwóch stron na złocisty kolor. Oponki wykładam na ręczniki papierowe, a następnie posypuję cukrem pudrem. Serowe oponki gotowe. Najlepsze ciepłe.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Ewelina
Oj tak wspomnienie z dzieciństwa, są pyszne!
Karolina
🙂 Robiłam w tym roku już dwa razy i nadal mamy ochotę na kolejne. Potwierdzam, że pyszne 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂