Ciasto dyniowe
Babki i babeczki,  Ciasta,  W 30 minut

Ciasto dyniowe

Bardzo łatwa i szybka propozycja na wykorzystanie dyni. Ciasto dyniowe przygotujesz w 30 minut, jest pulchne, delikatne i niesamowicie smaczne 😊 Do tego ciasta możesz wykorzystać również mrożoną, tartą dynię.

Składniki:

2 szklanki tartej dyni, na tarce jarzynowej z małymi oczkami

4 jajka

¾ szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 ¾ szklanki mąki

1 płaska łyżka cynamonu

½ łyżeczki kardamonu

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka oleju

Dodatkowo:

Cukier puder

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml

Jajka, cukier i cukier waniliowy dokładnie ubijam do uzyskania puszystej masy, następnie dodaję powoli tartą dynię (jeśli korzystasz z mrożonej dyni, należy ją lekko odcisnąć), cały czas mieszając.

Do miski wsypuję mąkę, cynamon, kardamon, gałkę i proszek do pieczenia. Mąkę z przyprawami mieszam i dodaję na zmianę z olejem do ciasta.

Tortownicę lub samo dno tortownicy (22-24 cm) wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 40 minut do suchego patyczka.

Kiedy ciasto wystygnie, posypuję je cukrem pudrem. Ciasto dyniowe możecie polać również czekoladą. Gotowe, smacznego 😊

Ciasto dyniowe
Ciasto dyniowe
Ciasto dyniowe
Ciasto dyniowe
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *