Ciasto dyniowe
Babki i babeczki,  Ciasta,  W 30 minut

Ciasto dyniowe

Bardzo łatwa i szybka propozycja na wykorzystanie dyni. Ciasto dyniowe przygotujesz w 30 minut, jest pulchne, delikatne i niesamowicie smaczne 🙂 Do tego ciasta możesz wykorzystać również mrożoną, tartą dynię.

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki:

2 szklanki tartej dyni (na tarce jarzynowej z małymi oczkami)

4 jajka

¾ szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 ¾ szklanki mąki

1 płaska łyżka cynamonu

½ łyżeczki kardamonu

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki oleju

Dodatkowo:

Cukier puder

Przygotowanie:

Jajka, cukier i cukier waniliowy dokładnie ubijam do uzyskania puszystej masy, następnie dodaję powoli tartą dynię (jeśli korzystasz z mrożonej dyni, należy ją lekko odcisnąć), cały czas mieszając.

Do miski wsypuję mąkę, cynamon, kardamon, gałkę i proszek do pieczenia. Mąkę z przyprawami mieszam i dodaję na zmianę z olejem do ciasta.

Tortownicę lub samo dno tortownicy (22-24 cm) wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 40 minut do suchego patyczka.

Kiedy ciasto wystygnie, posypuję je cukrem pudrem. Ciasto dyniowe możecie polać również czekoladą. Ciasto dyniowe gotowe, smacznego 🙂

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here