Ciasto dyniowe
Bardzo łatwa i szybka propozycja na wykorzystanie dyni. Ciasto dyniowe przygotujesz w 30 minut, jest pulchne, delikatne i niesamowicie smaczne 🙂 Do tego ciasta możesz wykorzystać również mrożoną, tartą dynię.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
2 szklanki tartej dyni (na tarce jarzynowej z małymi oczkami)
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 ¾ szklanki mąki
1 płaska łyżka cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
Cukier puder
Przygotowanie:
Jajka, cukier i cukier waniliowy dokładnie ubijam do uzyskania puszystej masy, następnie dodaję powoli tartą dynię (jeśli korzystasz z mrożonej dyni, należy ją lekko odcisnąć), cały czas mieszając.
Do miski wsypuję mąkę, cynamon, kardamon, gałkę i proszek do pieczenia. Mąkę z przyprawami mieszam i dodaję na zmianę z olejem do ciasta.
Tortownicę lub samo dno tortownicy (22-24 cm) wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 40 minut do suchego patyczka.
Kiedy ciasto wystygnie, posypuję je cukrem pudrem. Ciasto dyniowe możecie polać również czekoladą. Ciasto dyniowe gotowe, smacznego 🙂
2 komentarze
Słodko Słodka
A mam akurat jeszcze zamrożoną dynie i zastanawiałam się co z nią zrobić przed rozmrożeniem lodówki 🙂 Świetne ciacho 🙂
Karolina
Dzięki wielkie 🙂 Ja też właśnie robiłam czyszczenie zamrażarki przed nowym sezonem 🙂 🙂 🙂