Ciasto kakaowe z budyniem chia
Ciasto kakaowe z budyniem chia to fuzja słodkiego sentymentu z nutą nowoczesności 🙂
Wilgotne ciasto kakaowe z dodatkiem dżemu świetnie komponuje się z pomarańczowym budyniem z nasion chia.
Przepis na ciasto odnalazłam w starym zeszycie. Oryginalnie było z kremem, ale dlaczego by czegoś nie zmienić 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
2 jajka
¾ kostki masła
¾ szklanki cukru
2 łyżki dżemu (ulubionego)
2 łyżki kakao
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sodki
Przygotowanie:
Masło, cukier, dżem, kakao i jajka miksuję. Mąkę mieszam z sodką i dodaję partiami razem z mlekiem do ciasta.
Ciasto wykładam do „keksówki” (40 cm x 12 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (możecie wykorzystać też małą blaszkę np. 30 x 25 cm, ciasto będzie wtedy niższe i bardziej będzie czuć budyń). Piekę w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut do suchego patyczka.
Odstawiam do wystygnięcia.
Składniki na budyń:
1,5 szklanki mleka
6 łyżek chia
syrop z agawy lub miód do smaku
sok z połowy pomarańczy
1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:
Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam do napęcznienia.
Pozostałe składniki umieszczam w garnku, mieszam i zagotowuję.
Do żelatyny dodaję 1/4 szklanki gorącej wody i mieszam, aż żelatyna się rozpuści. Następnie do żelatyny dodaję2 łyżki budyniu chia, mieszam i żelatynę wlewam do pozostałego budyniu.
Budyń mieszam i odstawiam do wystygnięcia.
Ciasto kroję na dwa blaty, na dolną część wykładam budyń i przykrywam górną warstwą.
Całość wstawiam do lodówki.
Kiedy budyń na dobre się zastygnie, ciasto kakaowe z budyniem chia jest gotowe.
Smacznego 🙂