Babki i babeczki,  Ciasta

Ciasto kakaowe z budyniem z chia

Ciasto kakaowe z budyniem chia to fuzja słodkiego sentymentu z nutą nowoczesności ?

Wilgotne ciasto kakaowe z dodatkiem dżemu świetnie komponuje się z pomarańczowym budyniem z nasion chia.

Przepis na ciasto odnalazłam w starym zeszycie. Oryginalnie było z kremem, ale dlaczego by czegoś nie zmienić ?

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

2 jajka

¾ kostki masła

¾ szklanki cukru

2 łyżki dżemu (ulubionego)

2 łyżki kakao

1 szklanka mleka

1 łyżeczka sodki

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.

Masło, cukier, dżem, kakao i jajka miksuję. Mąkę mieszam z sodką i dodaję partiami razem z mlekiem do ciasta. 

Ciasto wykładam na „keksówkę” (40 cm x 12 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (możecie wykorzystać też małą blaszkę np. 30 x 25 cm, ciasto będzie wtedy niższe i bardziej będzie czuć budyń). Piekę w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut do suchego patyczka.

Odstawiam do wystygnięcia.

Składniki na budyń

1,5 szklanki mleka

6 łyżek chia

syrop z agawy lub miód do smaku

sok z połowy pomarańczy

Wszystkie składniki umieszczam w garnku, mieszam i zagotowuję.

Odstawiam do przestygnięcia.

Ciasto kroję na dwa blaty, na dolną część wykładam budyń i przykrywam górną warstwą.

Całość wstawiam do lodówki.

Kiedy budyń na dobre się zastygnie, ciasto jest gotowe.

Smacznego ?

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *