Ciasteczka kokosowe (vege)
Malutkie ciasteczka kokosowe w wersji wegańskiej, które zrobicie szybko i bez większego wysiłku. To ciasteczka dla miłośników kokosa 😊
Składniki na 35 ciasteczek:
1 ½ szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 ½ łyżki mielonego lnu
6 łyżek gorącej wody
1 łyżka cukru pudru
120 g KASI dla wegan
2 garście wiórków kokosowych
Do gorącej wody dodaję len i dokładnie mieszam. Wszystkie składniki, razem z wymieszanym lnem z wodą, umieszczam w misce i zagniatam.
Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 7 mm i wykrawam dowolne kształty.
Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 12-15 minut, aż zaczną się leciutko rumienić.
Kiedy ciastka ostygną, przygotowuję lukier (1 łyżka ciepłej wody na 2 pełne łyżki cukru pudru – lukier musi być gęsty, żeby nie spłynął z ciasteczek). Do lukru możecie dodać barwnik, a jeśli nie macie, kurkumę, kakao, albo nic 😊
Smacznego 😊
2 komentarze
Słodko Słodka
Uwielbiam kokos, więc to wersja zdecydowanie dla mnie 🙂
Karolina
😉 Powstały na życzenie siostry 😉 Polecam 🙂