Bułki śniadaniowe
Ciasta,  Drożdżowe,  Wytrawnie

Bułki śniadaniowe

Puszyste, mięciutkie i pachnące – takie są właśnie bułki śniadaniowe z tego przepisu. Do tego trochę masła i ulubionych dodatków i pełnia szczęścia od rana.

Na zdjęciu widzicie bułki pszenno-orkiszowe, ale zaletą tych bułek jest to, że możecie zrobić je w różnych wariantach (z dodatkiem mąki pszennej pełnoziarnistej, żytniej…)

Składniki na 12 bułek:

3 ½ szklanki mąki pszennej (typ 550)

1 szklanka mąki orkiszowej (typ 720)

20 g drożdży

3 łyżki jogurtu, maślanki lub kefiru (czasami, jak nie mam nic w domu, to nawet kwaśnej śmietany)

¾ szklanki ciepłego mleka

½ szklanki ciepłej wody

1 łyżeczka cukru

¾ łyżki soli

Uwaga: szklanka 200 ml

Drożdże zasypuję cukrem i rozprowadzam w 2 łyżkach ciepłego mleka. Odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na około 10 minut.

3 szklanki mąki (2 szklanki pszennej i 1 szklanka orkiszowej), sól, jogurt umieszczam w misce, dodaję wyrośnięte drożdże i ciepłe mleko, mieszam. Następnie dodaję wodę i dokładnie wyrabiam łyżką. Ciasto będzie kleiste i z łatwością da się je wyrobić.

Teraz dodaję 1,5 szklanki mąki (na 2 raty) i wyrabiam. Ciasto musi być elastyczne, nie może się kleić do ręki.

Ciasto przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie dzielę ciasto na 12 porcji i formuję bułeczki, nacinam głęboko nożem przez środek, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam ściereczką i ponownie odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Piekarnik ustawiam na 200 stopni i wstawiam blaszkę do zimnego piekarnika. Piekę 17-18, aż się zarumienią.

Smacznego 😊

Bułki śniadaniowe
Bułki śniadaniowe
Bułki śniadaniowe
Bułki śniadaniowe
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarzy 6

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *