Owsiane ciasteczka bananowe
Świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Owsiane ciasteczka bananowe mają znikomą ilość cukru, którą możecie zastąpić ksylitolem, albo w ogóle pominąć, jeśli banany są wręcz „przejrzałe” i mocno słodkie.
Z tego przepisu zrobicie około 10-11 ciasteczek o średnicy 4-5 cm.
Składniki:
50 g masła
1 jajko
1 dojrzały, średniej wielkości banan
2 łyżki cukru
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 czekolada
1 garść migdałów w płatkach
1 garść siekanych orzechów
Uwaga: szklanka 200 ml
Masło, jajko, banana i cukier miksuję i chwilę ucieram. Czekoladę siekam. Wszystkie składniki suche (płatki owsiane, mąkę, proszek, sól, migdały, orzechy) wsypuję do miski, dodaję zmiksowaną masę bananową i czekoladę i dokładnie mieszam.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam po łyżce ciasta formując koła.
Wstawiam ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Smacznego 😊