Owsiane ciasteczka bananowe
Ciasta,  Ciastka,  W 30 minut

Owsiane ciasteczka bananowe

Świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Owsiane ciasteczka bananowe mają znikomą ilość cukru, którą możecie zastąpić ksylitolem, albo w ogóle pominąć, jeśli banany są wręcz „przejrzałe” i mocno słodkie.

Z tego przepisu zrobicie około 10-11 ciasteczek o średnicy 4-5 cm.

Składniki:

50 g masła

1 jajko

1 dojrzały, średniej wielkości banan

2 łyżki cukru

1 szklanka płatków owsianych

1 szklanka mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 szczypta soli

1 czekolada

1 garść migdałów w płatkach

1 garść siekanych orzechów

Uwaga: szklanka 200 ml

Masło, jajko, banana i cukier miksuję i chwilę ucieram. Czekoladę siekam. Wszystkie składniki suche (płatki owsiane, mąkę, proszek, sól, migdały, orzechy) wsypuję do miski, dodaję zmiksowaną masę bananową i czekoladę i dokładnie mieszam.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam po łyżce ciasta formując koła.

Wstawiam ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Smacznego 😊

Owsiane ciasteczka bananowe
Owsiane ciasteczka bananowe
Owsiane ciasteczka bananowe
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *