Warkocz drożdżowy z jagodami i malinami
Dzisiaj przedstawiam Wam warkocz drożdżowy z pysznym nadzieniem jagodowym i malinowym.
To pyszne ciacho pełne owoców, które można też zjeść z masłem, jeśli lubicie.
Połączyłam przepis na wianuszek z owocami z nutką fantazji, zmieniłam to i owo i wyszło takie cudo.
Polecam, bo bardzo smaczne 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
4 szklanki mąki (użyłam typ 500)
2 jajka duże
1 szklanka mleka
8 dag drożdży
3 łyżeczki cukru waniliowego
6 łyżek cukru
120 g masła
1 szczypta soli
Dodatkowo:
300 g jagód
100 g malin
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam.
Mąkę, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie owoce wsypuję do miski i dodaję 3 łyżki cukru (albo więcej, jeśli lubicie bardziej słodkie).
Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 3 części. Każdą część rozwałkowuję (albo rozgniatam, ciasto jest mięciutkie) na prostokąt o szerokości ok. 15 cm i długości ok. 25-30 cm.
Na każdy prostokąt wykładam 1/3 nadzienia owocowego, ciasto zwijam od dłuższej strony i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wszystkie trzy rolki układam równolegle obok siebie i zaplatam warkocz. Możecie ponacinać ciasto tak, jak na zdjęciu, ale nie ma potrzeby. Owoce sobie poradzą i tak wyjdą częściowo na zewnątrz. Ciasto przykrywam i pozostawiam do wyrośnięcia na 20 minut.
Warkocz piekę około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni, aż zrobi się rumiany. Kiedy ostygnie oblewam go lukrem przygotowanym z 4 łyżek cukru pudru i 3 łyżek wody.
Ciasto w trakcie pieczenia trochę pęka i ze względu na owoce traci swój idealny kształt warkocza, ale nie ma to najmniejszego wpływu na smak, który jest super 🙂
Warkocz drożdżowy z jagodami i malinami. Smacznego 🙂
2 komentarze
Diana
Przepis przejrzyście wyjaśniony, ale te zdjęcia! Świetnie ilustrują ten przepis i zachęcają do własnych prób!
Karolina
Dziękuję 🙂 Ciacho jest super, więc bardzo polecam. Pozdrawiam 🙂