Ciasta,  Drożdżowe

Jagodzianki

Delikatne ciasto drożdżowe, jagody w środku – jagodzianki to przepis na pyszne śniadanie lub deser 🙂

No i raz w roku jagodzianki muszą się pojawić w kuchni 😀

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na 12 drożdżówek:

2 ½ szklanki mąki (używam typ 450 lub 500)

2 żółtka

1 jajko

½ szklanki mleka

3 dag drożdży

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 łyżki cukru

60 g masła

1 szczypta soli

Składniki na nadzienie:

500 g jagód

3 łyżki cukru pudru

2 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Do jagód dodaję cukier puder i mąkę ziemniaczaną, mieszam i odstawiam.

Teraz przygotowuję ciasto.

Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam.

Drożdże zasypuję łyżeczką cukru i dodaję 2 łyżki mleka, dokładnie rozprowadzam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Mąkę, żółtka, jajko, pozostały cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wlewam do tego wyrośnięte drożdże i letnie mleko. Składniki mieszam i kiedy się lekko połączą, dodaję rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto zagniatam na jednolitą masę, wyrabiam, przykrywam i odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o grubości mniej niż 0,5 cm. Na połowie rozwałkowanego ciasta układam „w kupkach” po 1,5 – 2 łyżki jagód i przykrywam drugą połową ciasta. Tam, gdzie powstały jagodowe górki, wykrawam koła szklanką lub kubkiem (Zdjęcia pomocnicze na samym końcu 🙂 ). Boki dokładnie sklejam i bułeczkę lekko ściskam po bokach, żeby uformować kształt jaja. Jagodzianki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (jagodzianki można też oczywiście robić w tradycyjny sposób odrywając po kawałku ciasta 🙂 )

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Jagodzianki smaruję roztrzepanym jajkiem.

Jagodzianki możecie też wykonać w wersji z kruszonką.

Składniki na kruszonkę:

2 łyżki mąki

4 łyżki cukru

50 g masła

1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Zagniatam składniki na kruszonkę do uzyskania konsystencji mokrego piasku i wykładam kruszonkę na posmarowane jajkiem jagodzianki.

Blaszkę z jagodziankami wstawiam od razu do piekarnika i piekę przez 15-20 minut, aż bułeczki się zarumienią. Gdy przestygną, posypuję je cukrem pudrem.

Jagodzianki gotowe. Smacznego 🙂

Jagodzianki

Jagodzianki

Jagodzianki

Zdjęcia pomocnicze 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here