Ciasta,  Drożdżowe

Jagodzianki

Delikatne ciasto drożdżowe, jagody w środku – jagodzianki to przepis na pyszne śniadanie lub deser 🙂

No i raz w roku jagodzianki muszą się pojawić w kuchni 😀

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na 12 drożdżówek:

2 ½ szklanki mąki (używam typ 450 lub 500)

2 żółtka

1 jajko

½ szklanki mleka

3 dag drożdży

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 łyżki cukru

60 g masła

1 szczypta soli

Składniki na nadzienie:

700 g jagód

4 łyżki cukru pudru (jeśli wolisz bardziej słodkie wypieki, dodaj śmiało jeszcze jedną łyżkę)

2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Mleko delikatnie podgrzewam, a masło rozpuszczam.

Drożdże zasypuję łyżeczką cukru i dodaję 2 łyżki mleka, dokładnie rozprowadzam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Żółtka, jajko, pozostały cukier i cukier waniliowy ubijam na puszystą masę. Mąkę, masę jajeczną i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wlewam do tego wyrośnięte drożdże i letnie mleko. Składniki mieszam i kiedy się lekko połączą, dodaję rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto zagniatam na jednolitą masę, wyrabiam (przeznaczyłam na wyrabianie około 12 minut, możesz to zrobić robotem kuchennym z końcówką do ciast drożdżowych), przykrywam i odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia.

Do jagód dodaję cukier puder i mąkę ziemniaczaną, mieszam i odstawiam.

Wyrośnięte ciasto dzielę na 12 równych części. Każdą część rozwałkowuję na grubość około 3 mm. Na środku układam 2 łyżki jagód i sklejam boczki jagodzianki jak pieroga. Formuję jagodziankę i układam ją „szwem” do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję jagodziankę roztrzepanym jajkiem i przygotowuję kruszonkę.

2 sposób na nadzianie jagodzianek:wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o grubości 3 mm. Na połowie rozwałkowanego ciasta układam „w kupkach” po 2 łyżki jagód i przykrywam drugą połową ciasta. Tam, gdzie powstały jagodowe górki, wykrawam kubkiem (Zdjęcia pomocnicze na samym końcu 🙂 ). Boki dokładnie sklejam i bułeczkę lekko ściskam po bokach, żeby uformować kształt jaja. Jagodzianki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Składniki na kruszonkę:

2 łyżki mąki

4 łyżki cukru

50 g masła

1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Zagniatam składniki na kruszonkę do uzyskania konsystencji mokrego piasku i wykładam kruszonkę na posmarowane jajkiem jagodzianki.

Blaszkę z jagodziankami wstawiam od razu do piekarnika i piekę przez 15-20 minut, aż bułeczki się zarumienią. Gdy przestygną, posypuję je cukrem pudrem.

Jagodzianki gotowe. Smacznego 🙂

Jagodzianki

Jagodzianki

Jagodzianki

Zdjęcia pomocnicze 🙂

Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here