Jagodzianki
Delikatne ciasto drożdżowe, jagody w środku – jagodzianki to przepis na pyszne śniadanie lub deser 🙂
No i raz w roku jagodzianki muszą się pojawić w kuchni 😀
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na 12 drożdżówek:
2 ½ szklanki mąki (używam typ 450 lub 500)
2 żółtka
1 jajko
½ szklanki mleka
3 dag drożdży
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki cukru
60 g masła
1 szczypta soli
Składniki na nadzienie:
700 g jagód
4 łyżki cukru pudru (jeśli wolisz bardziej słodkie wypieki, dodaj śmiało jeszcze jedną łyżkę)
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mleko delikatnie podgrzewam, a masło rozpuszczam.
Drożdże zasypuję łyżeczką cukru i dodaję 2 łyżki mleka, dokładnie rozprowadzam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Żółtka, jajko, pozostały cukier i cukier waniliowy ubijam na puszystą masę. Mąkę, masę jajeczną i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wlewam do tego wyrośnięte drożdże i letnie mleko. Składniki mieszam i kiedy się lekko połączą, dodaję rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto zagniatam na jednolitą masę, wyrabiam (przeznaczyłam na wyrabianie około 12 minut, możesz to zrobić robotem kuchennym z końcówką do ciast drożdżowych), przykrywam i odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia.
Do jagód dodaję cukier puder i mąkę ziemniaczaną, mieszam i odstawiam.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 12 równych części. Każdą część rozwałkowuję na grubość około 3 mm. Na środku układam 2 łyżki jagód i sklejam boczki jagodzianki jak pieroga. Formuję jagodziankę i układam ją „szwem” do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję jagodziankę roztrzepanym jajkiem i przygotowuję kruszonkę.
2 sposób na nadzianie jagodzianek:wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o grubości 3 mm. Na połowie rozwałkowanego ciasta układam „w kupkach” po 2 łyżki jagód i przykrywam drugą połową ciasta. Tam, gdzie powstały jagodowe górki, wykrawam kubkiem (Zdjęcia pomocnicze na samym końcu 🙂 ). Boki dokładnie sklejam i bułeczkę lekko ściskam po bokach, żeby uformować kształt jaja. Jagodzianki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Składniki na kruszonkę:
2 łyżki mąki
4 łyżki cukru
50 g masła
1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Zagniatam składniki na kruszonkę do uzyskania konsystencji mokrego piasku i wykładam kruszonkę na posmarowane jajkiem jagodzianki.
Blaszkę z jagodziankami wstawiam od razu do piekarnika i piekę przez 15-20 minut, aż bułeczki się zarumienią. Gdy przestygną, posypuję je cukrem pudrem.
Jagodzianki gotowe. Smacznego 🙂
Zdjęcia pomocnicze 🙂
10 komentarzy
Konrad
Jakie cudne… Muszę wybrać się do lasu na borówki, bo smaku narobiłaś 🙂
Karolina
🙂 🙂 🙂 Zdecydowanie tak 🙂 Polecam 🙂
Mati Kaspi
Cudowny przepis, przypomina mi jagodzianki mojej babci którymi zajadaliśmy się w beztroskie dni na działce kiedy byłem brzdącem. Mieszkają niestety daleko ale właśnie znalazłem świetny powód by jak najszybciej ich odwiedzić 😉
Karolina
Od takich przemiłych wspomnień zakręcie się zawsze łezka w oku. Aż chce się być znowu dzieckiem 😊 Ten czas, kiedy nic nie było większym problemem – bezcenny 😊
Iza
taaak! już je czuję :)))
Karolina
🙂 🙂 🙂 Polecam gorąco 🙂
AnnaS
Zobię jak tylko nazbieram jagody 😀
Karolina
🙂 🙂 🙂 Koniecznie przed końcem sezonu 😉 Pozdrawiam 🙂
Gulosus
Jagodzianki to naprawdę prymitywna forma deseru. Kawałek bułki, trochę borówek… Ale jakże ta wulgarność jest dobra i efektowna 😉
Karolina
To prawda 🙂 Ta prostota urzeka 😉 Jest w niej coś magicznego 😉