Jagodzianki
Ciasta,  Drożdżowe

Jagodzianki

Delikatne ciasto drożdżowe, jagody w środku – to przepis na pyszne śniadanie lub deser ?

Składniki na około 12 drożdżówek:

2 ½ szklanki mąki (używam typ 450 lub 500)

2 żółtka

1 jajko

½ szklanki mleka

3 dag drożdży

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 łyżki cukru

6 dag masła

1 szczypta soli

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na nadzienie:

400 g jagód

3 łyżki cukru pudru

2 łyżka mąki ziemniaczanej

Do jagód dodaję cukier puder i mąkę ziemniaczaną, mieszam i odstawiam.

Teraz przygotowuję ciasto.

Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam.

Drożdże zasypuję łyżeczką cukru i dodaję 2 łyżki mleka, dokładnie rozprowadzam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Mąkę, żółtka, jajko, pozostały cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wlewam do tego wyrośnięte drożdże i letnie mleko. Składniki mieszam i kiedy się połączą, dodaję rozpuszczone masło. Ciasto zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o grubości mniej niż 0,5 cm. Na połowie rozwałkowanego ciasta układam w kupkach po 1-1,5 łyżki jagód i przykrywam drugą połową ciasta. Tam, gdzie powstały jagodowe górki, wykrawam koła szklanką lub kubkiem (Zdjęcia pomocnicze na samym końcu 🙂 ). Boki dokładnie sklejam i bułeczkę lekko ściskam po bokach, żeby uformować kształt jaja. Jagodzianki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam ponownie do wyrośnięcia na 20-30 minut (w ciepłe miejsce). Następnie smaruję jagodzianki roztrzepanym jajkiem i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15-20 minut, aż się zarumienią.

Gdy przestygną, posypuję je cukrem pudrem.

Smacznego ?

Jagodzianki
Jagodzianki
Jagodzianki
Jagodzianki

Zdjęcia pomocnicze 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *