poduszki smażone z truskawką
Bez pieczenia,  Ciasta,  Karnawał

Karnawałowe poduszki z truskawką

Na karnawał, na Tłusty Czwartek, na niedzielę, albo całkowicie bez okazji 😊

Karnawałowe poduszki z truskawką sprawdzą się idealnie zawsze i wszędzie.

Przepis pochodzi oczywiście ze starych zasobów. To wycinek z gazety „naj” z lat 90-tych.

Ale nie mogło obyć się bez małych zmian i ulepszeń 😊 Dodałam truskawkę i zmieniłam postać poduszek, żeby nadać im powiewu świeżości.

Składniki na ok. 15 poduszek:

3 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/5 kostki masła

4 łyżki cukru

2 jajka

½ szklanki mleka

1 szczypta soli

½ kieliszka wódki

Dodatkowo:

1 białko

truskawki (mogą być mrożone)

olej do smażenia

cukier puder do posypania

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.

Mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko i wódkę oraz masło pokrojone na kawałki, cukier i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli ciasto za mocno się klei, podsypujemy mąką.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm i wycinamy szklanką kółka, parzystą ilość.

Na każdą poduszkę potrzebujemy dwa kółka. Obwód jednego kółka smarujemy białkiem, na środku kładziemy truskawkę średniej wielkości i przykrywamy drugim kółkiem. Dociskamy po obwodzie.

Olej wlewamy na wysokość około 3 cm na patelnię i rozgrzewamy, ale nie tak mocno jak na faworki, i smażymy poduszki z obydwu stron na ciemnozłoty kolor.

Poduszki odsączamy na papierze kuchennym i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze oczywiście lekko ciepłe.

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *