Ciasto śliwkowe z budyniową pianką
Kiedy przychodzi ochota na jesienne owoce, zrób ciasto śliwkowe z budyniową pianką. Bardzo delikatne i smaczne 😊
Uwaga: Szklanka 200 ml
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
200 g masła
4 jajka
1 czubata łyżka cukru pudru
2 łyżki kaszy manny
1 budyń waniliowy
300 g śliwek
1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Z podanej porcji mąki ujmuję 2 łyżki. Pozostałą mąkę, żółtka (białka wykorzystamy do piany), masło i cukier puder zagniatam tylko do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
2 garście ciasta odkładam do 2 łyżek mąki, a resztę ciasta zagniatam. Ciasto będę piekła w blaszce 30 cm x 35 cm. Na papierze do pieczenia rozwałkowuję ciasto na wielkość blaszki i wkładam razem z papierem do blaszki. Blaszkę wstawiam na 15 minut do lodówki, a następnie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekam 20 minut.
W tym czasie usuwam pestki ze śliwek i kroję śliwki w kostkę.
Białka ubijam i pod koniec ubijania dodaję powoli partiami cukier. Za każdym razem ubijam tak długo, aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypuję budyń i jeszcze krótko miksuję. Piana musi być ubita jak na bezę, żeby nie opadła.
2 garście ciasta, które odłożyłam, mieszam delikatnie palcami z 2 łyżkami mąki i tworzę kruszonkę.
Podpieczone ciasto wyciągam z piekarnika, posypuję kaszą manną. Na to wykładam śliwki, a na śliwki ubitą pianę. Całość posypuję kruszonką i wstawiam do piekarnika na około 25-30 minut, aż piana zrobi się złota.
Ciasto śliwkowe z budyniową pianką gotowe. Smacznego 😊