muffinki z kremem ryżowym
Babki i babeczki,  Ciasta

Muffinki z kremem ryżowym

Dzisiaj kolejna odsłona babeczek, tym razem z kremem ryżowym. Pomyślałam sobie, że skoro chętnie jemy ryż na słodko, to krem z ryżu też musi być świetny. I tak właśnie jest. Krem z ryżu jest naprawdę super.

Z pewnością wykorzystam go to tortu, a dzisiaj proponuję muffinki czekoladowe ozdobione kakaowym kremem ryżowym.

Same pyszne składniki zamknięte w jednej małej babeczce ?

Do przygotowania ok. 16 babeczek potrzebujemy:

1 3/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1 szklanka jogurtu naturalnego

2 jajka

3/4 szklanki oleju

Dodatkowo tabliczka czekolady (ulubionej)

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.

Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao) mieszamy w jednej misce.

Składniki mokre (jogurt, jajka i olej) mieszamy w drugiej misce.

Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie.

Czekoladę kroimy na kawałki i dodajemy do ciasta, lekko mieszamy.

Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy dużą łyżkę ciasta. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

Do przygotowania kremu potrzebujemy:

2 torebki ryżu ugotowanego na miękko

1 kostka masła (200g)

4 łyżki kakao

3-4 łyżki cukru pudru (w zależności od tego, jak słodkie kremy lubicie ?)

Ryż blendujemy na gładką masę.

Masło miksujemy na puch, dodajemy ryż, kakao i cukier puder i miksujemy całość do uzyskania kremu.

Gotowym kremem dekorujemy muffinki tak, jak lubimy.

Smacznego ?

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here