Muffinki z kremem ryżowym
Dzisiaj kolejna odsłona babeczek, tym razem z kremem ryżowym. Pomyślałam sobie, że skoro chętnie jemy ryż na słodko, to krem z ryżu też musi być świetny. I tak właśnie jest. Krem z ryżu jest naprawdę super.
Z pewnością wykorzystam go to tortu, a dzisiaj proponuję muffinki czekoladowe ozdobione kakaowym kremem ryżowym.
Same pyszne składniki zamknięte w jednej małej babeczce 😊
Do przygotowania ok. 16 babeczek potrzebujemy:
1 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 jajka
3/4 szklanki oleju
Dodatkowo tabliczka czekolady (ulubionej)
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.
Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao) mieszamy w jednej misce.
Składniki mokre (jogurt, jajka i olej) mieszamy w drugiej misce.
Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie.
Czekoladę kroimy na kawałki i dodajemy do ciasta, lekko mieszamy.
Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy dużą łyżkę ciasta. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
Do przygotowania kremu potrzebujemy:
2 torebki ryżu ugotowanego na miękko
1 kostka masła (200g)
4 łyżki kakao
3-4 łyżki cukru pudru (w zależności od tego, jak słodkie kremy lubicie 😊)
Ryż blendujemy na gładką masę.
Masło miksujemy na puch, dodajemy ryż, kakao i cukier puder i miksujemy całość do uzyskania kremu.
Gotowym kremem dekorujemy muffinki tak, jak lubimy.
Smacznego 😊
2 komentarze
Konesso
Krem na bazie ryżu? O takim nie słyszeliśmy, ale nas bardzo zaciekawił. Koniecznie musimy przetestować przepis 🙂
Karolina
🙂 Dziękuję 🙂 W smaku podobny do budyniowych. Bardzo dobry 🙂