Orzechowy miodownik bez pieczenia
Bez pieczenia,  Boże Narodzenie,  Ciasta

Orzechowy miodownik bez pieczenia

Przepisów na miodowniki tyle, ile domów i kucharek, a ten orzechowy miodownik bez pieczenia jest jedną z opcji miodownika, którą polecam Wam na święta.

Jest bez pieczenia, ale nie na ciasteczkach, pyszny, pachnący świętami…

Polecam i podaję przepis 🙂

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na blaty:

2 szklanki mielonych orzechów

400 g ciasteczek petite beurre (u mnie te grube)

16 sztuk daktyli

6 łyżek miodu

Przygotowanie:

Daktyle moczę w ciepłej wodzie przez 30 minut, a następnie blenduję. Ciasteczka blenduję do konsystencji piasku i mieszam z mielonymi orzechami. Dodaję zblendowane daktyle i miód i wszystko zagniatam tworząc kulę.

Kulę dzielę na 4 równe części, każdą owijam w folię i wkładam do lodówki.

Teraz mogę przygotować krem budyniowy.

Składniki na krem:

3 szklanki mleka

1 łyżka masła

2 łyżki mąki pszennej

1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 cukry waniliowe

3 łyżki cukru

Przygotowanie:

W 1 szklance mleka rozprowadzam mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i cukier zwykły – tak jak rozrabia się budyń (to jest nasza pierwsza część).

W garnku zagotowuję pozostałe 2 szklanki mleka i masło (to jest druga część). Do mleka dodajemy pierwszą część i mieszając cały czas zagotowujemy. Masa musi zgęstnieć. Masę odstawiam do wystygnięcia (trochę inaczej, niż w zwykłym miodowniku, gdzie masa wylewana jest na gorąco).

Teraz czas na złożenie miodownika.

Wyciągam kule z lodówki. Odwijam jedną, kładę na papierze do pieczenia, rozgniatam rękoma, a następnie przykrywam drugim papierem do pieczenia i rozwałkowuję na prostokąt wielkości 30x30cm. Ściągam górny papier, wyrównuję boczki i tak przygotowany blat wstawiam do lodówki, żeby się schłodził (możecie też włożyć blat do zamrażarki, żeby zrobił się całkowicie sztywny. Jego przełożenie z papieru będzie wtedy jeszcze prostsze 🙂 ).

Czynności powtarzam dla 3 pozostałych kul.

Ostatni blat powinien spędzić w lodówce 30 minut.

UWAGA: Do smarowania blatów wykorzystałam domowe powidła. Smarowałam każdy blat, ale domownicy stwierdzili, że za dużo, więc polecam smarować co drugi blat 🙂

Wyciągam pierwszy blat z lodówki, smaruję powidłami i wykładam 1/3 zimnego kremu budyniowego. Delikatnie rozprowadzam nożem. Na krem kładę drugi blat (blaty są delikatne i mogą pękać, ale to nic nie szkodzi! Układaj nawet fragmentami, a ciasto i tak się uda!)

Drugi blat smaruję 1/3 zimnego kremu budyniowego i przykrywam trzecim blatem. Trzeci blat smaruję powidłami i ostatnią porcją kremu budyniowego i przykrywam czwartym, ostatnim blatem.

Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki na 40 minut. Następnie kroję miodownik wzdłuż, jedną połówkę smaruję powidłami lub czekoladą i układam na niej drugą połówkę tworząc miodownik rozmiarów 15×30 cm.

Miodownik ponownie wędruje do lodówki na 40 minut.

Na koniec przygotowuję polewę z czekolady.

Składniki na polewę:

50 ml śmietanki 30%

50 g czekolady (ulubionej, u mnie 64%)

1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Śmietankę mocno podgrzewam, ściągam z palnika i dodaję czekoladę i miód. Zostawiam na kilka minut, aż czekolada się rozpuści. Następnie wszystko mieszam. Tak przygotowaną czekoladę wylewam na schłodzone ciasto. Na koniec posypałam ciasto mielonymi orzeszkami.

Orzechowy miodownik bez pieczenia gotowy. Smacznego 🙂

Orzechowy miodownik bez pieczenia

Orzechowy miodownik bez pieczenia

Orzechowy miodownik bez pieczenia
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here