Kolorowy makowiec
Przepis na kolorowy makowiec pochodzi ze „słodkosentymentowego zeszytu”, czyli będzie miał z dobrych 35 lat… a może trochę więcej? Już sama nie wiem, ale wiem, że nadszedł czas na zaprezentowanie go światu 😉
Myślę, że kolorowy makowiec będzie idealnym ciastem na święta.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na makowe ciasto:
2,5 szklanki (200 g) mielonego maku
1 szklanka mleka
¾ szklanki cukru
8 jajek
¾ szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mak zalewam wrzącym mlekiem, mieszam i odstawiam do wystygnięcia.
Żółtka ubijam z cukrem, cały czas miksując dodaję mak i następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na koniec ubijam białka i dodaję do masy makowej. Całość mieszam łopatką.
Ciasto wylewam do blaszki wyłożonej papierem, wielkość 20×30 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 40-45 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto odstawiam do wystygnięcia.
A teraz zabieram się za masę.
Składniki na masę:
850 ml mleka
¼ szklanki cukru
3 łyżki mąki tortowej
200 g masła
2 galaretki w różnych kolorach (u mnie agrestowa i wiśniowa)
Przygotowanie:
100 ml mleka mieszam z mąką
Do 750 ml mleka dodaję cukier i masło, mleko gotuję. Do gotującego się mleka dodaję mleko wymieszane z mąką i mieszam energicznie, aż masa zgęstnieje.
Tak przygotowaną masę dzielę na pół i do każdej połówki dodaję po galaretce. Mieszam dokładnie, aż galaretka się rozpuści. Masy odstawiam do przestygnięcia.
Teraz mogę złożyć ciasto:
Ciasto makowe kroję na dwa blaty. Każdy blat nasączałam wodą z sokiem z pomarańczy (może być też cytryna, herbata, dowolny sok).
Pierwszy blat umieszczam w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej w rancie, masa na początku jest dosyć płynna i rant świetnie ją przytrzyma).
Na blat wylewam pierwszy kolor kremu. Kładę drugi blat ciasta i wylewam drugi kolor kremu i ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Górę ciasta możecie dowolnie przyozdobić. U mnie to po prostu kawałeczki czekolady, ale świetnie nadadzą się wiórki czekoladowe, kokosowe, prażone płatki migdałowe, wzorki z rozpuszczonej czekolady…
Kolorowy makowiec gotowy. Smacznego ????
4 komentarze
Marta
Jakie śliczne ciacho. te kolorki! będę robić. pochwalę się fotkami ???? dzięki za Przepis: )
Karolina
Super, to czekam na fotki 🙂 Cieszę się, że się spodobało 🙂 To taki przepis z wąsem w nowej odsłonie 🙂
Ni pies ni wydra
Fajne ciasto do porannej kawki ????
Karolina
No faktycznie fajne ciacho 😀 😀 Dziękuję, że podzieliłeś się ze mną zdjęciem 😀 No i życzę oczywiście smacznego 😀