Lody truskawkowe
To przepis na bardzo proste lody truskawkowe, bo kiedy za oknem upał, to myślimy tylko o tym, jak się schłodzić 🙂
3 składniki i 10 minut – gotowe.
Składniki (na porcję dla 4 osób):
500 g truskawek
100 ml mleka skondensowanego słodzonego
300 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
300 g truskawek blenduję, a 200 g kroję w drobną kostkę.
Mleko miksuję ze śmietanką, dosłownie kilka sekund do połączenia, następnie dodaję zblendowane truskawki i ponownie krótko miksuję. Na koniec wsypuję drobno pokrojone truskawki, mieszam i wlewam masę do dowolnego pojemnika, który nadaje się do zamrażarki.
Wstawiam masę do zamrażarki. Po 30 minutach delikatnie mieszam i ponownie wstawiam do zamrażarki. Kolejny raz mieszam po 20 minutach i teraz zostawiam już lody do zmrożenia.
Lody możecie podawać z dowolnymi dodatkami, chociaż przyznam, że „golaski” są doskonałe, ze względu na kawałeczki owoców.
Lody truskawkowe gotowe. Smacznego 🙂
4 komentarze
Konesso
Ten przepis brzmi wspaniale!
Karolina
🙂 Dziękuję 🙂 Polecam gorąco na ochłodę 🙂 Kawałki owoców są świetne 🙂
Stiopa
Mega kaloryczne.
Karolina
Zdecydowanie tak, ale nic nie piszę, żeby były fit 🙂 Generalnie im tłustsza śmietana, tym bardziej kremowe lody 🙂