Pierogi z jagodami
Ciasta

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami w sezonie jagodowym to pewnego rodzaju tradycja i wręcz obowiązek. Zawsze pojawiały się w kuchni cioci (mama nie miała do nich cierpliwości ?)

A ja staram się podtrzymać tę pyszną tradycję i mały sentyment ?

Składniki na ciasto na około 30 pierogów:

2 ¾ szklanki mąki pszennej (użyłam typ 500)

1 szklanka mocno ciepłej wody

1 łyżka oleju

1 żółtko

1 szczypta soli

Dodatkowo:

300 g jagód

2 łyżki cukru pudru

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.

Składniki na ciasto zagniatam (ciasto będzie miękkie i łatwe do formowania).

Jagody mieszam z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną i odstawiam.

Ciasto dzielę na pół, rozwałkowuję na grubość około 3 mm i wykrawam kółka szklanką lub kubkiem.

Na każde kółko kładę łyżkę jagód, kółeczko składam i zlepiam boczki formując pierożek.

Gotowe pierogi układam na desce oprószonej mąką.

Następnie zagotowuję 5 litrów wody z 1 płaską łyżką soli i gotuję pierogi na średnim ogniu (muszą lekko się gotować, ale tak, żeby siła gotującej wody ich nie rozrywała ? ) około 15-20 minut.

Pierogi z jagodami podaję przeważnie z kwaśną śmietaną i cukrem, ale wszystkie dodatki dozwolone. Grunt, żeby smakowało ?

Smacznego ?

Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here