Kruche ciasto na krupczatce z czerwoną porzeczką
Ciasta,  Ciasto do książki

Kruche ciasto na krupczatce z czerwoną porzeczką

Idealnie kruche, kwaśne, pachnące, takie właśnie jest kruche ciasto na krupczatce z czerwoną porzeczką. A do tego proponuję świetną książkę Mikołaja Łozińskiego „Stramer”. Dobre ciasto i dobra lektura zawsze idą w parze 😊

Składniki na ciasto:

4 szklanki mąki krupczatki

1 szczypta soli

4 żółtka

1 jajko

250 g masła

2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

70 g masła

500-700 g czerwonej porzeczki

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

3 łyżki siekanych migdałów

Uwaga: szklanka 200 ml

Z podanych składników na ciasto zagniatam kruszonkę. Odkładam dwie garście do miseczki, a do reszty dodaję dodatkowe 70 g masła i zagniatam ciasto, które następnie wstawiam na 15 minut do lodówki.

Blaszkę (23×33 cm) smaruję masłem. Ciasto rozgniatam na stolnicy i delikatnie rozwałkowuję do wielkości blaszki z zapasem 2 cm z każdej strony na rant. Ciasto przekładam do blaszki i tworzę rant. Następnie blaszkę wstawiam do lodówki na 30 minut.

Ciasto podpiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

W tym czasie myję porzeczki, ściągam z ogonków i mieszam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Porzeczki wykładam na schłodzone ciasto. Do dwóch garści odłożonej kruszonki dodaję siekane migdały, mieszam i kruszonkę wysypuję na ciasto. Ciasto ponownie wstawiam do piekarnika na 20 minut.

Upieczone i wystygnięte ciasto posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 😊

Kruche ciasto na krupczatce z czerwoną porzeczką
Kruche ciasto na krupczatce z czerwoną porzeczką

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *