Kruche ciasto na krupczatce z czerwoną porzeczką
Idealnie kruche, kwaśne, pachnące, takie właśnie jest kruche ciasto na krupczatce z czerwoną porzeczką. A do tego proponuję świetną książkę Mikołaja Łozińskiego „Stramer”. Dobre ciasto i dobra lektura zawsze idą w parze 😊
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki krupczatki
1 szczypta soli
4 żółtka
1 jajko
250 g masła
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
70 g masła
500-700 g czerwonej porzeczki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki siekanych migdałów
Uwaga: szklanka 200 ml
Z podanych składników na ciasto zagniatam kruszonkę. Odkładam dwie garście do miseczki, a do reszty dodaję dodatkowe 70 g masła i zagniatam ciasto, które następnie wstawiam na 15 minut do lodówki.
Blaszkę (23×33 cm) smaruję masłem. Ciasto rozgniatam na stolnicy i delikatnie rozwałkowuję do wielkości blaszki z zapasem 2 cm z każdej strony na rant. Ciasto przekładam do blaszki i tworzę rant. Następnie blaszkę wstawiam do lodówki na 30 minut.
Ciasto podpiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
W tym czasie myję porzeczki, ściągam z ogonków i mieszam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Porzeczki wykładam na schłodzone ciasto. Do dwóch garści odłożonej kruszonki dodaję siekane migdały, mieszam i kruszonkę wysypuję na ciasto. Ciasto ponownie wstawiam do piekarnika na 20 minut.
Upieczone i wystygnięte ciasto posypuję cukrem pudrem.
Smacznego 😊