Racuchy drożdżowe
Bez pieczenia,  Drożdżowe,  W 30 minut

Racuchy drożdżowe

Taki deser mogłabym jeść każdego dnia 🙂 Racuchy drożdżowe są pulchne i przepyszne. Smakują wspaniale z cukrem pudrem, ulubionym dżemem czy czekoladą. Najlepsze oczywiście lekko ciepłe 🙂

A do tego można je przygotować w 30 minut! Przepis na te racuchy drożdżowe znalazłam na starych skrawkach wyciętych z gazety przez mamę.

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na około 10 sztuk:

1 3/4 szklanki mąki

2 dag drożdży

1 żółtko

1 jajko

1 szklanka mleka

2 łyżki masła

1,5 łyżki cukru pudru

Olej

Sól

Opcjonalnie:

Skórka z cytryny

Rodzynki

Przygotowanie:

Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję 1 łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. W tym czasie ucieram jajko i żółtko z cukrem pudrem. Masło roztapiam.

Kiedy drożdże wyrosną dodaję je razem z ciepłym mlekiem, jajkami z cukrem, masłem oraz szczyptą soli do mąki i całość energicznie mieszam lub miksuję (dodaję skórkę z cytryny i rodzynki i ponownie mieszam).

Olej rozgrzewam na patelni i łyżką kładę porcje ciasta. Na średnim ogniu smażę z obu stron na złoto.

Najlepiej smakują ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Racuchy drożdżowe gotowe. Smacznego 🙂

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here