Tort kawowo-czekoladowy
Ciasta,  Torty

Tort kawowo-czekoladowy

A żeby być dokładną to tort kawowo-czekoladowy z żelką z czarnej porzeczki. Doskonałe połączenie, a czarna porzeczka świetnie przełamuje smak kawy i czekolady.

UWAGA: szklanka 200 ml

Składniki na biszkopt o średnicy 20 cm:

5 jajek

½  szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie zmniejszam obroty miksera o połowę i dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając.

Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewam, mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka.

Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił).

Składniki na żelkę:

220 g dżemu z czarnej porzeczki

1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:

Żelatynę zalewam odrobiną zimnej wody i odstawiam do napęcznienia, następnie dodaję 2 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszam. Dżem podgrzewam w rondelku, ale nie zagotowuję, dodaję żelatynę i dokładnie mieszam. Dżem wylewam na głęboki talerz lub do foremki o średnicy 15 cm i wstawiam do lodówki.

Nasączenie tortu:

1 szklanka letniej herbaty z cytryną

Składniki na krem czekoladowy:

150 g czekolady gorzkiej

200 ml śmietanki 30-36%

Przygotowanie:

Czekolady kruszę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie ubijam śmietankę na sztywno. Następnie dodaję śmietankę partiami do czekolady i delikatnie mieszam do uzyskania musu.

Składniki na krem kawowy:

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

2 łyżeczki żelatyny

150 ml śmietanki 30%

100 g mascarpone

1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Kawę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia. Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. Następnie dodaję do żelatyny trochę gorącej wody i mieszam do całkowitego rozpuszczenia.

Śmietankę ubijam, dodaję następnie mascarpone i cukier puder, całość miksuję. Na koniec dodaję wystygniętą kawę i przestygniętą żelatynę. Całość miksuję.

Składanie tortu:

Pierwszy blat nasączam 1/3 herbaty, wykładam krem czekoladowy (krem można dodatkowo posypać pokrojonymi orzechami lub płatkami migdałów), przykrywam drugim blatem, który również nasączam.

Wykładam połowę kremu kawowego, na kremie kładę żelkę z czarnej porzeczki, a na górę resztę kremu kawowego. Całość przykrywam trzecim blatem, który nasączam pozostałą herbatą.

Tort wstawiam na kilka godzin do lodówki.

Tynk i ozdoby wykonałam z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej. Do kremu wykorzystałam 600 g masła.

Po przepis na krem na bezie szwajcarskiej odsyłam Was do Akademii Tortu.

Tort kawowo-czekoladowy gotowy. Smacznego 😊

Tort kawowo-czekoladowy

Tort kawowo-czekoladowy

Tort kawowo-czekoladowy
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.